19 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Μ. Σχοινάς: Χρειαζόμαστε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο τώρα – Με υποχρεωτική αλληλεγγύη και ενισχυμένο σύστημα επιστροφών

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Χρειαζόμαστε το Σύμφωνο και το χρειαζόμαστε τώρα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, και επεσήμανε ότι «η Ευρώπη μάς παρακολουθεί. Η ιστορία μάς παρακολουθεί».

Όπως τόνισε, «εάν αποτύχουμε, τότε θα δώσουμε τροφή στους ψεύτικους ισχυρισμούς των εχθρών της δημοκρατίας, της ρωσικής παραπληροφόρησης, ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να διαχειριστεί τη μετανάστευση. Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου». Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην «ολοκλήρωση» αυτού του σχεδίου και ενός συστήματος «που αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες, όλα τα προβλήματά μας. Με γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα για αναγνώριση ασύλου ή επιστροφής. Με υποχρεωτική αλληλεγγύη, βοήθεια στα κράτη-μέλη που βρίσκονται υπό πίεση, υποχρέωση των κρατών-μελών να συνεισφέρουν, ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Με ένα ενισχυμένο σύστημα επιστροφών, για όσους δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα προστασίας μας και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μετανάστευσης με χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, για την καταπολέμηση των διακινητών που φέρνουν τον θάνατο στις θάλασσές μας και για την ανάπτυξη ασφαλών νόμιμων οδών προς την Ευρώπη».

Τέλος, αναφέρθηκε στις «Συνεργασίες Ταλέντων», ένα νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο και στοχεύει να «ευθυγραμμίσει τις κενές θέσεις μας στις αγορές εργασίας μας με τη διαθέσιμη προσφορά και την τεχνογνωσία από τις χώρες προέλευσης». Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Μαυριτανία και τη Γκάμπια στο πλαίσιο του Σχεδίου 10 σημείων που είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σχοινάς διαπραγματεύεται με αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Related posts

7 περιφερειακά ιατρεία στον Έβρο θα αναστείλουν τη λειτουργία τους

editor

Διάκριση του Γενικού Λυκείου Σουφλίου στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

editor

Στα σκαριά αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει Αλεξανδρούπολη με Βουλγαρία και Ρουμανία: Οι πρώτες πληροφορίες

editor
19/07/2024 12:08