8 Σεπτεμβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Σταύρος Σταυράκογλου: Φιλοζωία – Ένας διάλογος μεταξύ ανθρώπου και φύσης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

τoυ Σταύρου Σταυράκογλου

Η φιλοζωία, το αίνιγμα της συνύπαρξης ανθρώπου και ζώου, αποτελεί σταθερό θέμα διαλογισμού και αναζήτησης. Σε μια εποχή όπου η ισορροπία της φύσης κλονίζεται, η ανάγκη για έναν ενεργό διάλογο για τη φιλοζωία γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Ανθρώπινη Ευθύνη και Σεβασμός

Ο ανθρωπισμός αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια κάθε ζωντανού όντος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας προς τα ζώα, είτε αυτά είναι κατοικίδια, αγροτικά ή άγρια. Η σχέση μας με τα ζώα δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση αλλά από σεβασμό και αρμονία.

Βιώσιμη Συνύπαρξη

Η βιωσιμότητα και η φιλοζωία πάνε  χέρι χέρι. Οι πρακτικές που σέβονται τη ζωή και την ευημερία των ζώων συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην ισορροπία των οικοσυστημάτων. Μια ισορροπημένη σχέση ανθρώπου και ζώου οδηγεί σε μια υγιή και αρμονική συνύπαρξη.

Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση

Η εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί για την αλλαγή της στάσης μας απέναντι στα ζώα. Είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε τη φιλοζωία στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να διδάξουμε τις νεότερες γενιές την αξία και τον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής.

Νομοθεσία και Προστασία

Το νομικό πλαίσιο έχει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ζώων. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τη νομοθεσία και να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι εφαρμόζονται αυστηρά, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ζώων.

Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο όρος “Φιλοζωία” έχει ταυτιστεί λανθασμένα με την έννοια “Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς”

Φιλοζωία δεν είναι μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση με τα σκυλάκια και τα γατάκια  που μπορεί να συνυπάρχει με μια αδιάφορη σχέση για τα υπόλοιπα ζώα.

Η φιλοζωία πλαισιώνεται από συναισθήματα σεβασμού, αγάπης, κατανόησης, φροντίδας και ανιδιοτελούς προσφοράς απέναντι σε όλα τα ζώα της φύσης.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  αφορά τις πολιτικές που ασκούνται από τις κυβερνήσεις  και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συνδυαστούν οι αποτελεσματικές μέθοδοι για την  μείωση των αδέσποτων, η σωστή τους  φροντίδα, ο σεβασμός στα δικαιώματα τους και η αρμονική τους συμβίωση με τον άνθρωπο στις τοπικές κοινωνίες. 

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης θα αντλήσουμε σοβαρή τεχνογνωσία από Ευρωπαϊκές  και Αμερικανικές χώρες  όπου αναπτύχθηκαν εφαρμογές που έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο ενσυναίσθησης των πολιτών, απόκτησης αξιών, συνειδητότητας, υπευθυνότητας, αυτοελέγχου και εποπτείας.

Οι προτάσεις μας που θα αναδείξουμε στην συνέχεια  είναι  σαφείς, κοστολογημένες και απόλυτα υλοποιήσιμες.

Αρωγοί και ουσιαστικοί συμβουλοι σε αυτή μας την προσπάθεια, θα ειναι οι φιλόζωοι συνδημότες μας που καθημερινά επιδεικνύουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τα ζώα, βοηθώντας εθελοντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν. 

Η φιλοζωία δεν είναι απλώς ένα ιδεολογικό κίνημα, αλλά μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη της κοινωνίας μας. Μέσα από την εκπαίδευση, την νομοθεσία και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου άνθρωπος και ζώο συνυπάρχουν με αρμονία και σεβασμό. 

Ας αναλάβουμε την ευθύνη μας και ας κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια φιλικότερη προς τα ζώα κοινωνία.

Related posts

Μεγάλη φωτιά στην Καβησό

admin

ΣΟΚ: Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

admin

Έβρος: Άρματα για τρεις ημέρες θα “σφυροκοπούν” τον “Αετό”

editor
08/09/2024 2:23