13 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης από Νέα Υόρκη: Ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Ελπίζουμε να έχουμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ εκτίμησε ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, όποτε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε μια συνολικότερη αποτίμηση των μέχρι τώρα επαφών που είχε η ελληνική διπλωματική αποστολή στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έκανε λόγο για «μια πολυσχιδής παρουσία, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλει να προωθήσει την ελληνική υποψηφιότητα για συμμετοχή, ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μια σειρά από συναντήσεις, πολυμερείς, περιφερειακές και διμερείς, ακριβώς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής υποψηφιότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, είχαμε και συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να καθιερώσουν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, να αναπτύξουν τη συζήτηση, η οποία γίνεται στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, στο επίπεδο της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

»Με ορίζοντα την 7η Δεκεμβρίου, όπου θα έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, συγκεκριμένα παραδοτέα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, για την ευημερία στην περιοχή και για την ανάπτυξη της ευρύτερης συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γεραπετρίτης: Πρωτοπόρος η Ελλάδα για την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, μέσω των οποίων η Ελλάδα επεκτείνει το διπλωματικό της αποτύπωμα από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

«Μια σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις και σε επίπεδο περιφερειακό, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην τετραμερή συνάντηση με Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Καθώς επίσης, και στη συνάντηση για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

»Η Ελλάδα πάντοτε παραμένει πρωτοπόρος στην ενεργοποίηση όλων των δυνατών μηχανισμών για την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Μια ενταξιακή διαδικασία η οποία θα πρέπει να προχωρήσει για το καλό και την ευημερία και της περιοχής και της Ευρώπης και των λαών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακόμη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών φόρα και οργανισμών, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε την πολυμέρεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι η αποστολή της χώρας μας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με περισσότερες από 20 χώρες, οι οποίες προέρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αφρική, την Ασία, και την Αμερική.

Με δεδομένη τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα με αυτές τις χώρες αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους επαφών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, «η πολυμέρεια της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί να γίνονται αυτές οι συναντήσεις έτσι, ώστε να αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις, αλλά να δημιουργούνται και πολύ ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες και ερείσματα για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων».

Γεραπετρίτης: Η ομογένεια αποτελεί τον μεγαλύτερο μοχλό ήπιας ισχύος για την Ελλάδα

«Η ελληνική ομογένεια, η ελληνική Διασπορά, αποτελεί το μεγαλύτερο μοχλό ήπιας ισχύος της χώρας. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην ελληνική ομογένεια, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική ομογένεια και να τη φέρουμε κοντά στη μητρόπολη, σε ένα επίπεδο διαρκούς συνεργασίας. Και για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουμε όλα τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα αισθάνονται οι Έλληνες ομογενείς ότι είναι κοντά στην πατρίδα», τόνισε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης.

Επί του θέματος ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να έχω προσωπικά μια συνάντηση, την προηγούμενη Δευτέρα, με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ. Εκεί είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ και στην ομογένεια την ελληνική και την κυπριακή, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αυτούς. Ο πρωθυπουργός, επίσης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική ομογένεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να διατηρούμε και να ενισχύουμε τους δεσμούς με την ομογένειά μας, αλλά από την άλλη πλευρά, να κάνουμε τους ομογενείς μας να αισθάνονται ότι η πατρίδα είναι διαρκώς δίπλα τους».

Related posts

Άδ. Γεωργιάδης: Έως τις 30 Ιουνίου το «καλάθι του νοικοκυριού» – 20% φθηνότερο το σαρακοστιανό καλάθι στη Βαρβάκειο

editor

Κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις – Έντονο διάβημα ΥΠΕΞ στο Ιράν

editor

Ζαμπούκης σε Μηταράκη: Θα μπουκάρει ο… εχθρός, απ’ την κερκόπορτα που πάτε ν’ ανοίξετε στο βόρειο Έβρο

editor
13/06/2024 1:19