22 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Περιβάλλον Τοπικά Νέα

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: «Ασύλληπτη η οικολογική καταστροφή στη Δαδιά»

Τις επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κάνοντας λόγο για «ασύλληπτη οικολογική καταστροφή» και ζητώντας να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που θα διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21 Αυγούστου στη θέση Γκίμπραινα «έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής καθώς πλέον καίγεται ο πυρήνας του δάσους όπου βρίσκεται και η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση μαυρόγυπα. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά, είναι ωστόσο πολύ χειρότερη και καταστροφικότερη τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι φλόγες «καταπίνουν» μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλα και της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, εκ των οποίων τα τρία από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια ασπροπάρη βρίσκονται εκεί, ενώ εκεί απαντά επίσης και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

«Αντίστοιχα, εξαιρετικά σοβαρή έως σχεδόν ολοκληρωτική, είναι η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται από την Αισύμη μέχρι την Τραϊανούπολη ενώ πολύ ανησυχητικές είναι οι αναφορές που ήδη μιλούν ακόμα και για ολική καταστροφή σε κάποιες περιοχές», τονίζεται.

Αίτημα άμεσης απαγόρευσης του κυνηγιού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, ελάχιστο μέτρο για την προστασία της ορνιθοπανίδας συνιστά η άμεση απαγόρευση του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται η καταπονημένη ορνιθοπανίδα και να δοθεί η δυνατότητα να βρουν τα πουλιά καταφύγιο στις άκαυτες περιοχές.

«Δυστυχώς, έναν χρόνο μετά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε και το χρόνο να συνεχίζουμε να χάνουμε κάθε καλοκαίρι το ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας. Στον απόηχο των πυρκαγιών πρέπει επιτέλους να υπάρξει αλλά και να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που να διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Related posts

Μαθητές του δήμου Αλεξανδρούπολης δημιούργησαν την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

editor

Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις

admin

Υπογραφή σύμβασης για ασφαλτοστρώσεις του αστικού δικτύου Ορεστιάδας, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ

editor
22/02/2024 16:28