28 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Η Πολωνία και η Ρωσία ανακοίνωσαν πως θα ενισχύσουν τις μεθοριακές δυνάμεις τους

Η Πολωνία θα αναπτύξει 2.000 επιπλέον στρατιώτες για να ενισχύσει τα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία, δήλωσε χθες πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

«Οι ενισχύσεις δεν θα είναι 1.000, αλλά 2.000 στρατιώτες», δήλωσε ο Ματσιέι Βάσικ στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί από τον πολωνό υπουργό Άμυνας έπειτα από αίτημα των συνοριοφυλάκων, οι οποίοι καταγράφουν αριθμό ρεκόρ αποπειρών διέλευσης των συνόρων.

Η Ρωσία θα ενισχύσει όμως κι αυτή τις δυνάμεις της στα δυτικά σύνορά της, όπως δήλωσε χθες ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Σοϊγκού επισήμανε πως η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ανακοινώσει ήδη σχέδια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ότι σημαντικές δυνάμεις και οπλισμός του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στην υπό τις ΗΠΑ δυτική συμμαχία με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιαστεί το μήκος των χερσαίων συνόρων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Η συλλογική Δύση διεξάγει πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το υπουργείο του, και επισήμανε την «άνευ προηγουμένου» υποστήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προσφέροντάς της εξοπλισμό δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Σοϊγκού χαρακτήρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας «σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα».

«Στο φινλανδικό έδαφος είναι πιθανό να αναπτυχθούν πρόσθετα στρατιωτικά αποσπάσματα και επιθετικά όπλα του ΝΑΤΟ, ικανά να πλήξουν κρίσιμης σημασίας στόχους στη βορειδυτική Ρωσία σε σημαντικό βάθος», δήλωσε ο Σοϊγκού.

«Σήμερα θα εξετάσουμε στο υπουργείο Άμυνας ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία των στρατιωτικών περιφερειών Λένινγκραντ και Μόσχας με την ταυτόχρονη ενίσχυση συγκεντρώσεων στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα δυτικά σύνορά μας», πρόσθεσε.

Related posts

Ερντογάν: Με τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί σπάσαμε τα δεσμά

editor

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο – Πέθανε ο Πελέ σε ηλικία 82 ετών

editor

Κατάθλιψη εμφάνισε σχεδόν ένα στα έξι παιδιά στην Ισπανία λόγω του lockdown

editor
28/05/2024 20:33