26 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτισμός

Το πρόγραμμα των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αγία Μαρίνα Μαΐστρου

Την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας και πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου Αλεξανδρουπόλεως.

Το πρόγραμμα των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκινάει από την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου, αναδεικνύοντας το θρησκευτικό χαρακτήρα με την αρμονική συνύπαρξη του σύγχρονου πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2022 20:30

  • Θέατρο Σκιών για μικρούς και μεγάλους «Καραγκιόζης» Μικρός Διάκοσμος Βουλτσίδης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Μαΐστρου. (δεύτερη πλατεία Μαΐστρου)

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023  21:00

  • Θρακιώτικη μουσικοχορευτική βραδιά με την παραδοσιακή ορχήστρα του Γιώργου Ζιώγα. (Γήπεδο Μαΐστρου Αθλητικές Eγκαταστάσεις Α.Ο. Μαΐστρου)

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

  • 19.30′ μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία,
  • 21.30′ μ.μ. – 00.15′ π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και βραδινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
  • 21:00 Λαϊκη – Έντεχνη Βραδιά. ΦΩΝΗ: Ανδριάνα Γκουρκούνη & Λαζαρίδης Δημήτρης, Μπουζούκι – Φωνή: Σάκης Καβατζηκιώτης, Πλήκτρα – Σαξόφωνο: Μπάμπης Χαραλαμπίδης – (Γήπεδο Μαΐστρου Αθλητικές Eγκαταστάσεις Α.Ο. Μαΐστρου)

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

  • 7.00′-10.00′ π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
  • 17:00 – 21:00 Εθελοντική Αιμοδοσία (Κεντρική πλατεία Μαΐστρου)

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 7:00 π.μ. – 10:00 π.μ.

Πανηγυρική Θεία λειτουργία και ακολούθως περιφορά της της ιεράς εικόνας και του τιμίου λειψάνου της Αγίας στους δρόμους και γύρω από το ναό.

Ο βίος της Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό.

Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του. Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως.

Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε. Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: Ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί.

Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε. Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες.

Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Τα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη Άλωσή της από τους Λατίνους το 1204, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία.

Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος. Επίσης, τμήμα λειψάνου (το δάκτυλο του χεριού της) της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται αποθησαυρισμένο από το 2012 στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Μαΐστρo

Related posts

Η κεντημένη ιστορία της Αλεξανδρούπολης αναρτήθηκε στο Δημαρχείο (video)

editor

Δράμα: Αφιερωμένη στην ιστορία του κοσμήματος η έκθεση του μουσείου Μπενάκη

editor

Εγγραφές σε δομές της ΔΗΚΕΠΑ Ορεστιάδας

editor
26/02/2024 10:59