20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Το κόμμα Νίκη “ξύπνησε” τους… αδιάφορους αρχιερείς

Στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα αποφασιστεί η στάση της Εκκλησίας έναντι των κληρικών που έμμεσα ή άμεσα στηρίζουν το κόμμα “Νίκη”.

Παρά τις καλές προθέσεις όμως υπάρχουν πολλές μητροπόλεις που   ζητούν να μην  πάρει θέση η επίσημη Εκκλησία. Πρόκειται για αρχιερείς οι οποίοι  είχαν εκφράσει επιφυλάξεις  για τα εμβόλια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρόεδρος της “Νίκης” Δημήτρης Νατσιός είχε πάρει μέρος σε ημερίδες της μητρόπολης Πειραιώς αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα είχε πρωτοστατήσει και στις κινήσεις κατά της Πανορθοδόξου  Συνόδου που είχε γίνει  το 2016 στην Κρήτη με τις ευλογίες των μονών Φιλοθέου, Καρακάλου, Ξηροποτάμου και Κωνσταμονίτου οι οποίες είναι υπέρ της “Νίκης”.

Ανεξάρτητα από την Σύνοδο και τις αποφάσεις της πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Εκκλησίας  για μη εμπλοκή  των κληρικών από τις εκλογές. Μετά τους μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως, Κατερίνης, Δημητριάδος, Εδέσσης και ο Ναυπάκτου Ιερόθεος με εγκύκλιό του ζητά από τους ιερείς της περιφέρειάς του να απέχουν από κάθε τι που επηρεάζει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Η εγκύκλιος ήδη έχει αποσταλεί στους ιεροκήρυκες και τους ιερείς προκειμένου  και πείσουν και να πειστούν οτι δεν πρέπει να εμπλέκονται σε συζητήσεις και δραστηριότητες υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων. Ο κ.Ιερόθεος καλεί τους κληρικούς να παραμείνουν έξω από κόμματα και παρατάξεις και να μην επιχειρούν να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους: ” Δεν έχετε το δικαίωμα να καθοδηγείτε και να κατευθύνεται τους χριστιανούς στο να ψηφίζουν  μια συγκεκριμένη παράταξη”.

Στην Αιτωλοακαρνανία η “Νίκη” έλαβε στις εκλογές 3,4%   ποσοστό που αντιστοιχεί σε  4,118 ψήφους με την “Ελληνική Λύση” να συγκεντρώνει το 2,52.Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας  είχε μεγάλο αριθμό αντιεμβολιστών , λόγω του μακαριστού μητροπολίτη Κοσμά και του περιβάλλοντός του το οποίο από τη στιγμή που ασθένησε  και αυτός και η αδελφή του δεν επέτρεπαν τη θεραπεία. Αποτέλεσμα της άρνησης θεραπείας ήταν να χάσουν και οι δύο τη ζωή τους.

Η “Νίκη” είχε καλές σχέσεις με την περιοχή με την τελευταία της εκδήλωση να την κάνει στο τέλος του περασμένου Απριλίου.

Η “Νίκη” κατετάγη πέμπτο κόμμα στην Αιτωλοακαρνανία μετά το ΚΚΕ. Εκτός από την Αιτωλοακαρνανία, η “Νίκη” ήταν πέμπτη στις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Τρικάλων και Χαλκιδικής.

Ιδιαίτερα στο Δήμο Αγρινίου η “Νίκη” πέτυχε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. 3,89% ήταν το ποσοστό της στο σύνολο του Δήμου, ενώ στην πόλη του Αγρινίου πήρε 4,35%. Μάλιστα στις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Παναιτωλικού και Παραβόλας ήταν τέταρτο κόμμα, ξεπερνώντας ακόμη και το ΚΚΕ.

Related posts

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΝΔ στον Έβρο

admin

Αλεξανδρούπολη: Ξεκινάει η επιχείρηση προώθησης των αμερικάνικων στρατιωτικών μέσων στην Ευρώπη

editor

Συνεδριάζει με 22 θέματα το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ

editor
20/04/2024 0:59