20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Σταύρος Καλαφάτης: Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν προχωράμε σταθερά προς το 2024, ή ξαναζούμε το δράμα του 2015

«Προχωράμε σταθερά προς το 2024, ή ξαναζούμε το δράμα του 2015;» Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαίου, επισημαίνει ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στις 21 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρής ψήφου, με το σκεπτικό ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και εκεί θα την «διορθώσουμε». Η μαθηματική πιθανότητα μιας κυβέρνησης ηττημένων, αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελκυστική σ` εκείνους που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στο ελάχιστο για την δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση που τίποτα πραγματικά προοδευτικό δεν έχει», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

Παράλληλα κάνει έναν απολογισμό του έργου του στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σημειώνει πως το σχέδιο των έργων με ορίζοντα το 2030 έχει αρχίσει να υλοποιείται και θα συνεχιστεί και με τη δική του υποστήριξη από οποιαδήποτε θέση βρεθεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης και υποψήφιου βουλευτή με τη Ν.Δ. στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο:

Ερ. Όταν αναλάβατε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, είχατε θέσει κάποιους στόχους. Σε ποιο ποσοστό τους πετύχατε; Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένα από τα πεπραγμένα του τομέα για τη Βόρεια Ελλάδα;

Απ. Στο Διοικητήριο του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, έχουμε διττή αποστολή: Αφενός με τη συμμετοχή στον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη και αφετέρου επιμέρους αρμοδιότητες για τοπικά ζητήματα, στην ενίσχυση του κομβικού τους ρόλου στο πεδίο της ενέργειας, στην υποδοχή καινοτόμων επενδύσεων. Στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, υποδεχόμαστε επενδυτικά σχέδια σε καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας στη στήριξη του υγιούς επιχειρείν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τομέας χειρίστηκε την έκδοση 190 αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους 1,191 δις. ευρώ. Μόνο το 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους 558,95 εκατ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στηρίξαμε μια από τις σημαντικότερες και εθνικής σημασίας πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ, το Διεθνές Συλλογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “MΑCEDONIA THE GREAT”. Για να μπορούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας, να το χρησιμοποιούν.

Ο προσανατολισμός μας στη βιώσιμη ανάπτυξη εκφράζεται και μέσα από τα Balcan Forum. Η διοργάνωση του 3ου Βαλκανικού Forum με θέμα την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην μετά Covid εποχή και του 4ου Βαλκανικού Forum με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ακολουθείται το 2023 από το 5ο που επικεντρώνεται στον βιώσιμο τουρισμό.

Η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων όπως το LOC FOOD για τον αγροτουρισμό και το BENEFIT που καθιστά παράδειγμα ενεργειακής αναβάθμισης είναι επίσης δείγματα αυτού του προσανατολι Δεν μπορώ να παραλείψω την ανάδειξη και προστασία της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, στις οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί 71 οικισμοί ως παραδοσιακοί, 20 περιοχές ως Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους και περίπου 3.300 κτίρια ως διατηρητέα. Και βέβαια, ο συντονιστικός ρόλος που προανέφερα γίνεται ακόμα πιο αισθητός στη Θεσσαλονίκη, όπου εξελίσσεται ένας μεγάλος όγκος έργων και δράσεων.

Ερ. Τι κάνατε, λοιπόν, ως υφυπουργός για τη Θεσσαλονίκη και με ποιο σχέδιο διεκδικείτε και πάλι την ψήφο των πολιτών, στην Α΄εκλογική περιφέρεια, στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Απ. Ανέλαβα δράσεις για μικρά και μεγάλα έργα. Ανέπτυξα πρωτογενείς, αλλά και συντονιστικές πρωτοβουλίες. Ακόμη και για την προώθηση λύσεων για ζητήματα που κάποιοι έλεγαν πως δεν είναι δουλειά Υπουργού. Όπως για παράδειγμα η μόνιμη λύση που δόθηκε για καθαρό Θερμαϊκό. Χαίρομαι που ένα όραμα -που πάντα με απασχολούσε- η διασύνδεση του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό και το θαλάσσιο μέτωπο έχει ήδη δρομολογηθεί. Όπως επίσης για τη συμβολή στη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη δυτική πλευρά της πόλης και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, το συντονισμό της προσπάθειας για νέα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ με σοβαρό αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, τη συμβολή στην ανάδειξη της καινοτομίας ως στοιχείου ταυτότητας της περιοχής με τον εποπτικό ρόλο στη δημιουργία του ThessIntec. Όπως επίσης για τη δρομολογηθείσα ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ τα έργα στη Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης, τη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της περιοχής Μετεώρων που αφορά 400 οικογένειες, τη συμβολή στην εύρεση χρηματοδότησης για το Αλιευτικό Καταφύγιο, τη συνεργασία μας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Σημειώνω ακόμη την επικείμενη ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Λαχαναγορά και Καλαμαριά. Το Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030 έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η δική μου υποστήριξη στην ταχύρυθμη υλοποίησή του από οποιαδήποτε θέση μου επιφυλάσσουν κατά την νέα διακυβέρνηση της ΝΔ η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Ερ. Πολύ σίγουρος ακούγεστε. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών και ποια κριτήρια θεωρείτε ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων στην κάλπη;

Απ. Στις 21 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρής ψήφου, με το σκεπτικό ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και εκεί θα την «διορθώσουμε». Η μαθηματική πιθανότητα μιας κυβέρνησης ηττημένων, αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελκυστική σ` εκείνους που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στο ελάχιστο για την δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση που τίποτα πραγματικά προοδευτικό δεν έχει. Η χώρα, δεν πρέπει να βρεθεί οπισθοχωρούσα σε λογικές -και περιπέτειες- του 2015 την ώρα που κόσμος και η Ελλάδα βαδίζει προς το 2024. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που φέρνει ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, μειώσεις φόρων, αύξηση μισθών, και τα έχει αποδείξει όλα αυτά στην πράξη, ακόμα και με τα λάθη, που πάντα σπεύδει να αντιμετωπίσει.

Οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια διακυβέρνηση που έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά τις κρίσεις και μιας διακυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών και των λαϊκισμών που ανατροφοδοτούν τις κρίσεις.

Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που χαίρει διεθνούς σεβασμού και εμπιστοσύνης, συνδιαμορφώνοντας ευρωπαϊκές πολιτικές και θωρακίζοντας τη χώρα και μια διακυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων που οραματίζονται ρήξεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, Είναι λοιπόν απλό το διακύβευμα των εκλογών: Προχωράμε σταθερά προς το 2024, ή ξαναζούμε το δράμα του 2015;

Ερ. Πως βλέπετε το προεκλογικό κλίμα και ποιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους;

Απ. Δυστυχώς δεν λείπουν οι λαϊκίστικες κορώνες, ούτε οι τοξικές ρητορικές, ευτυχώς δεν πιάνουν τόπο. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για προτάσεις και προγραμματικό λόγο που περιγράφει μια ασφαλή πορεία για καλύτερες συνθήκες ζωής, για μια πατρίδα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά στρατιωτικά. Ανταποκρινόμαστε με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια στα ζητούμενα τους.. Καλούμε ταυτόχρονα τους πολίτες να συγκρίνουν τετραετές, να ελέγξετε την αξιοπιστία όλων, να συνειδητοποιήσουν τη βαρύτητα της ψήφου τους. Να συνυπολογίσουν στην απόφασή τους, ότι κάθε ψήφος προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι αβάντα για δεύτερη φορά αριστερά. Να βάλουν τη δική τους υπογραφή για μια πορεία σταθερά μπροστά. Χωρίς τα ρίσκα που πληρώσαμε όλοι μαζί στο πρόσφατο παρελθόν.

Related posts

Νέοι υποψήφιοι στην παράταξη “ΑΡΧΗ”

editor

Η Ρωσία προειδοποιεί το Ισραήλ να μην προβεί σε παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

editor

Στη Βουλή η τροπολογία για την κάρτα αγοράς – Με συντελεστή 33% η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων

editor
20/04/2024 7:41