24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Συγκινητική αναπαράσταση μεταφοράς της εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας χθες βράδυ

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα και παρουσία πολύ κόσμου και στις δυο πλευρές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έγινε χθες βράδυ 14 Μαίιυ η αναπαράσταση της μεταφοράς της εικόνας της Παναγίας της Τριφώτισσας, από την Αίνο στο τότε Δεδέ-αγάτς.

Η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας έγινε αρχικά με πλοιάρια μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια παραδόθηκε αρχικά στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού Θόδωρο Βουρδόλη και την Πρόεδρο του Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ“ Στυλιανή Κλαδάρα.

Από αυτούς έγινε η παράδοση στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο, τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Ζαμπούκη και τον Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχία;ς Πεζικού Υποστράτηγο Χρήστο Μπακιρτζή

Οι δυο τελευταίοι την μετέφεραν ως την ειδική εξέδρα, όπου ακολούθησε η εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης.

Συνοδεία στρατιωτικής μουσικής, στρατιωτικού αγήματος και μελών πολιτιστικών συλλόγων του Έβρου, η πομπή διάνυσε την μικρή απόσταση ως την ειδική εξέδρα όπου τοποθετήθηκε η εικόινα της Παναγίας Τριφώτισσας.

 

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος αναφέρθηκε στην σημασία και την ιερότητα αυτής της τελετής , μιλώντας για το ιστορικό της μεταφοράς των ιερών εικόνων και κειμηλίων από την Αίνο στην Αλεξανδρούπολη. Τα συνέδεσε μάλιστα τόσο με τα 100 χρόνια ύπαρξης της Μητροπόλεως που γιορτάζονται φέτος, αλλά και τα 103α Ελευθέρια της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, που επίσης συνέδεσε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, με την συγκεκριμένα εκδήλωση.

Στη συνέχεια το συγκρότημα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης” έπαιξε παραδοσιακούς σκοπούς και χόρεψαν τοπικά συγκροτήματα.

Πηγή:evrosnews

 

 

Related posts

Μεγάλη Εβδομάδα με τρία δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος

editor

Καβάλα: Σύλληψη διακινητών παράνομων μεταναστών

editor

Αίσιο τέλος της επιχείρησης στο Δέλτα Έβρου – ΕΜΑΚ και Αστυνομία περισυνέλεξαν τους 6

editor
24/04/2024 3:11