28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Παρουσία μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εορτάστηκαν τα «ελευθέρια» της Αλεξανδρουπόλεως

Παρουσία μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών του νομού Έβρου, με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και με κάθε επισημότητα η Αλεξανδρούπολις εόρτασε την 14η Μαΐου ε.έ., Κυριακή της Σαμαρείτιδος, την 103η επέτειο από της απελευθερώσεώς της και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό αφ’ ενός και την συμπλήρωση 100 ετών από την σύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, διά Πατριαρχικής Πράξεως αφ’ ετέρου.

Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως προέστη ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβίων κ. Παυλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Σταγών κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος και προέστη στη συνέχεια της Δοξολογίας επί την εθνική επετείω, κατά την οποία ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής ανέγνωσε το Πρωτόκολλο των Ελευθερίων της πόλεως. Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέλαβε ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως Ιωάννης Ζαμπούκης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματεύς Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Μεταξύ των επισήμων προσήλθε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος τιμήθηκε εκ μέρους Εκκλησίας για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Έβρο και την Πατρίδα γενικώτερα και εν τω προσώπω αυτού οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ακολούθησε Τρισάγιο στο Ηρώο της πόλεως από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμάσκηνο, η κατάθεση στεφάνων με αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων την μεγαλειώδη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο.

Το εσπέρας της προηγουμένης εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμου, συγχοροστατούτων των λοιπών Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Related posts

Αύξηση κονδυλίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε δήμους της Π.Ε. Καβάλας

editor

ΔΠΘ: Συντήρηση και αναβάθμιση για τις φοιτητικές εστίες Ξάνθης

editor

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη με τους κατοίκους της Παλαγίας

editor
28/03/2024 21:54