20 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ευρεία σύσκεψη και επισκέψεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Δράμας

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Δράμας, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Δράμας.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Δράμας τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 20 έργα προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:

Τη βιοκλιματική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων μεταξύ των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου.

Την κατασκευή, την επέκταση και την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις ζώνες 1 και 3  της Δράμας.

Τη σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού.

Τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στην οδό 19ης Μαΐου στην πόλη της Δράμας.

Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη Χωριστή και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων του Δήμου.

Την ενεργειακή αναβάθμιση των παιδικών σταθμών του Δήμου Δράμας.

Τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας.

Το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Δράμας.

Άλλα έργα που αφορούν στην ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης της Δράμας, ανάπτυξη συστημάτων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος κ.ά.

2. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Την ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και τη μετατροπή του σε κυκλικό.

Τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση τμημάτων των εθνικών οδών από τον κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τον κόμβο της ΒΙΠΕ και μέχρι τον κόμβο Μυλοποτάμου.

Τη βελτίωση του δρόμου από την έξοδο του Καλού Νερού μέχρι την είσοδο του οικισμού Νικοτσάρα.

Την ενεργειακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Δράμας, την επισκευή του δημόσιου ΚΤΕΟ και την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση της πρώην Σχολής Κρέατος.

Τη συμπλήρωση και την επισκευή των μέτρων πυροπροστασίας του Δικαστικού Μεγάρου.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 29,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου και υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών του χώρων.

Την επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου.

Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων.

Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της εθνικής οδού από τη Δράμα μέχρι το Σιδηρόνερο.

Την ανακατασκευή του κόμβου ΣΟΦΤΕΞ και τη μετατροπή του σε κυκλικό.

Τη συντήρηση και αποκατάσταση του χειμάρρου Αγίας Βαρβάρας από την τοποθεσία Μικρός Θάμνος μέχρι τα αγρόκτημα Μαυρολεύκης.

Την κατασκευή υποδομών για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας στον Ξηροπόταμο (ομβροδεξαμενές, ομβροπλατείες, ποτίστρες).

Την εκπόνηση μελέτης για το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Δράμας.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε η επικαιροποίηση του σχεδιασμού δύο έργων για τα οποία υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την υλοποίησή τους, της ανατολικής εισόδου της Δράμας, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ και των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο χείμαρρο Καλλιφύτου, προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το αντιπλημμυρικό έργο στο χείμαρρο Καλλιφύτου η Διοίκηση της Περιφέρειας επιθυμεί να συμπεριλάβει στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό περιβαλλοντικές επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί.

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Δράμας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Την αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη για τη δημιουργία κέντρου κινηματογράφου με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Την κατασκευή εκκλησιαστικού μουσείου, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στον Ξηροπόταμο, προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

Έργα ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Μαυρόβατου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Τη λειτουργία δομής κακοποιημένων γυναικών.

Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

5. Έργα που είναι αναγκαία στο Δήμο Δράμας για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

650.000€ στο Δήμο Δράμας για την κατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεις στη δυτική είσοδο της πόλης (από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή).

640.000€ στη ΔΕΥΑ Δράμας για έργα υποδομής ύδρευσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

500.000€ για την αποκατάσταση του χειμάρρου Δράμας από τα γραφεία Μάρμαρα Nordia (πρώην Λαζαρίδη) μέχρι την τοποθεσία Μικρός Θάμνος από την ΠΕ Δράμας.

200.000€ για τη μελέτη στατικής επάρκειας του ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στη Χωριστή από την ΠΕ Δράμας.

15.000€ για τη δημιουργία πρόσβασης ΑμεΑ στο Μητροπολιτικό Ναό Δράμας από την ΠΕ Δράμας.

37.100€ για την προμήθεια ηχητικού εξοπλισμού του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης από την ΠΕ Δράμας.

127.000€ για την προμήθεια εποπτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού για τη λειτουργία προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην κινηματογραφική γραφή, πρακτική και έρευνα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Σε δήλωση του, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο Δήμο Δράμας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός έργων που υλοποιούνται με ικανοποιητικό ρυθμό απορρόφησης, καθώς επίσης ένας μεγάλος αριθμός νέων έργων που σχεδιάζονται για την επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά, τόνισε ο κ. Μέτιος, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης της Δράμας και των οικισμών.

Νωρίτερα το ίδιο πρωί, πριν τη σύσκεψη στο Δήμο, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων. Αρχικά στην έδρα της Μητρόπολης Δράμας όπου συνάντησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο με τον οποίο συζήτησαν για έργα που έχει ανάγκη η τοπική Εκκλησία. Στη συνέχεια σε έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης της Δράμας όπου ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος του έδειξε παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κέντρο κινηματογράφου. Και τέλος, στη γαλακτοβιομηχανία Νεογάλ η οποία υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης υποδομών και εκσυγχρονισμού της από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και όπου ο κ. Μέτιος ξεναγήθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη.

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

28042023 1

Related posts

Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας “βγαίνει στους δρόμους” για το νέο νομοσχέδιο

editor

Σοβαρό τροχαίο στην Κομοτηνή: ΙΧ χτύπησε μητέρα και το βρέφος της έξω από σχολείο

editor

Συνάντηση Δημοσχάκη- Βορίδη για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία

admin
20/06/2024 8:15