19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί και στην έδρα της 50ής Ταξιαρχίας, στο Στρατόπεδο «Μηλιδώνη»

Τα εγκαίνια της καθ’ εβδομάδα ανακυκλουμένης εορτής της Αναστάσεως του Χριστού, την καλή και σωτήριο ομολογία του αποστόλου Θωμά και την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, του προστάτου του Ελληνικού Στρατού, τιμά σήμερα Κυριακή του Αντίπασχα ο φιλόχριστος λαός μας μέσα στο εορταστικό κλίμα της μεταπασχαλίου περιόδου, στην οποία ασφαλώς συμμετέχει με τη δική της ομορφιά η εαρινή φύση.

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στον Κεντρικό Έβρο υπήρξε η γραφική και παραδοσιακή πόλη του μεταξιού, το Σουφλί, του οποίου πανηγυρίζει ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός, ο επ´ ονόματι του Αγίου Γεωργίου ανεγερθείς στα μέσα του 19ου αιώνα, επί τουρκοκρατίας.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος οικοδομώντας τον θείο λόγο τόνισε· «Η Ανάσταση του Κυρίου είναι υπόθεση χαράς και αγαλλιάσεως για τους μαθητές του Κυρίου και τους χριστιανούς κάθε εποχής. Χαίρει μαζί τους ο Ουρανός και οι άγγελοι ψάλλουν τα επινίκια του Αναστάντος Χριστού. Επί γης συγχαίρει η Εκκλησία διότι “θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν” και εκ τάφου προέρχεται “ὡς ἐκ παστάδος” ο Νυμφίος Της. Κι εμείς σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα, ο χριστοφόρος λαός του Θεού συγχαίρει με τους μαθητές “ἐχάρησαν οὖν οἱ μαθηταί ἰδόντες τόν Κύριον”, συγχαίρει με τον απόστολο Θωμά για την καλή του ομολογία, συγχαίρει και με τους μάρτυρες της πίστεως και τον σήμερα τιμώμενο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, διότι όπως της Αναστάσεως προηγήθηκε ο Σταυρός και το Πάθος, έτσι και στην περίπτωση του Αγίου Γεωργίου της δόξης και της αίγλης του προηγήθηκε το μαρτύριο και το αίμα…

»Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Κυρίου συμπίπτει – πάντοτε σχεδόν – και η γιορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου. “Τροπαιοφόρος”, είναι ο ιδιαίτερος χαρακτηριστικός τίτλος του. Και είναι όντως θαυμαστά τα τρόπαια της νίκης του. Νίκης κατά των δελεαστικών πειρασμών της ωραίας νεότητάς του, νίκης κατά των πειρασμών του άφθονου χρήματος και του στρατιωτικού αξιώματος που κατείχε. Τρόπαια νίκης ακόμη κατά των πιέσεων που του ασκήθησαν για να αρνηθεί τον Αναστάντα Σωτήρα του. Τρόπαια, τέλος, κατά των βασάνων, κατά των φρικτών μαρτυρίων και κατ’ αυτού του θανάτου, τον οποίο αντιμετώπισε με αξιοθαύμαστο ηρωισμό. Διότι υπήρξε και αυτός άξιος μαθητής Εκείνου ο οποίος έπαθε και απέθανε υπέρ ημών και ανέστη εκ του τάφου, για να οδηγήσει στην αθανασία τους τροπαιοφόρους κατά της αμαρτίας και του θανάτου. Να λοιπόν γιατί συνάδει με την Αναστάσιμη γιορτή η μνήμη του Τροπαιοφόρου Αγίου μας».

Εκκλησιάσθηκαν επί τη εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αθανάσιος Κοντός, αντιπροσωπείες των σχολικών μονάδων του Σουφλίου, με τις σημαίες τους, και πλήθος πιστών. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην έδρα της 50ής Ταξιαρχίας, στο Στρατόπεδο «Μηλιδώνη», όπου ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία για τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτου του Ελληνικού Στρατού, παρουσία του Διοικητού της 50ής Ταξιαρχίας και του Δημάρχου Σουφλίου.

Ο Σεβασμιώτατος αφ´ εσπέρας χοροστάτησε στο Μέγα Εσπερινό της εορτής, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Βύσσης, στον οποίο παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως και πολιτιστικών συλλόγων

Με τη συμμετοχή πλήθος πιστών ετιμήθη η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στις πανηγυρίζουσες ωσαύτως ενορίες Καρωτής, Μάνης, Πραγγίου, Ορμενίου, Πλάτης, Μικρού Δερείου, Στέρνας, Κυπρίνου και Καστανεών, όπου το εσπέρας στον Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.

Related posts

Δράμα: Οι ανώνυμοι «νονοί» καλοσύνης ικανοποίησαν και φέτος τις πασχαλινές επιθυμίες των παιδιών

editor

Βγήκαν τα στοιχεία της Απογραφής: 10.432.481 είναι ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

editor

Η αστυνομία στον Έβρο εξυπηρετεί τώρα τους πολίτες και μέσω τηλεφώνου και e-mail

editor
19/04/2024 6:35