20 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Επιμελητήριο Έβρου: “Σχέδιο Αθηνά” Στόχος η αναβάθμιση της Π.Ε. Έβρου στην οικονομία της γνώσης

Το σχέδιο Αθηνά είναι κάτι ξεχωριστό, που δημιουργήθηκε αρχικά ως φιλόδοξη ιδέα το 2021 με τους συνεργάτες στο Επιμελητήριο Έβρου. Στόχος του η αναβάθμιση την περιοχή μας σε αυτό που ονομάζεται “οικονομία της γνώσης”.

“Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν αποτελεί πρόγραμμα και δεν εντάσσεται σε κάποια χρηματοδοτική ομπρέλα. Αποτελεί προϊόν ανησυχίας για το μέλλον και δημιουργήθηκε από μια εσωτερική ανάγκη να φτιάξουμε μια πυξίδα η οποία θα καθοδηγεί τις επιμέρους δράσεις. Κοινώς να λειτουργούμε υπό μια σαφή στόχευση.

Σήμερα δύο χρόνια μετά μετράμε δράσεις που έχουν δημιουργήσει γέφυρες γνώσης. Λειτουργεί η θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, έχουμε υποδεχθεί περισσότερους από 50 εμπειρογνώμονες, έχουμε φιλοξενήσει ερευνητές, χτίσαμε συνεργασίες με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και συλλογικούς φορείς. Επιπλέον, πρόσφατα γίναμε μέρος του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας (Elevate Greece).

Ένα σημαντικό ακόμη επίτευγμα είναι ότι έχοντας μπει στην εγκεκριμένη λίστα αποδεκτών, περιμένουμε τον Ιούνιο Interns από το Πανεπιστήμιο Princeton University των Ηνωμένων Πολιτειών. Από φέτος νέοι από τις ΗΠΑ με φρέσκια γνώση θα βρίσκονται κάθε καλοκαίρι στην Αλεξανδρούπολη με στόχο να μεταφέρουν τεχνογνωσία από το δικό τους γόνιμο περιβάλλον.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να θέτουμε στόχους. Οι στόχοι γονιμοποιούν προοδευτικά τη δράση και συμβαίνουν υπέροχα πράγματα” σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη.

Η οικονομία της γνώσης επικεντρώνεται στην ουσιαστική σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και αναφέρεται στην ικανότητα κεφαλαιοποίησης των επιστημονικών ανακαλύψεων και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Η ταχεία εξάπλωση της γνώσης αλλάζει την οικονομία, σε μια οικονομία που εξαρτάται περισσότερο από το διανοητικό κεφάλαιο και τις δεξιότητες και λιγότερο από τη διαδικασία παραγωγής.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ’ 2021-2025 του Επιμελητηρίου Έβρου, έχει σκοπό να ενισχύσει την θέση της Π.Ε. Έβρου στην οικονομία της γνώσης παρέχοντας πληροφόρηση, εκπαίδευση και διασύνδεση. Μέχρι το 2025 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, επιτόπιες δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της δράσης προγραμματίζεται η δυνατότητα φιλοξενίας νέων επιστημόνων από το εξωτερικό για την ανταλλαγή γνώσης αρχικά από το Επιμελητήριο Έβρου και προοδευτικά από τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Related posts

Συνεδριάζει με 22 θέματα το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ

editor

Χρηματοδότηση 50.000 € για στέγαστρα στο Δήμο Ορεστιάδας

editor

Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Μισό και σε διπλάσια τιμή το έργο υπόγειου αρδευτικού Πέπλου-Κήπων

editor
20/05/2024 21:53