22 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν το μήνυμα της Τουρκίας στην Ελλάδα: «Απρόσμενη επίθεση φιλίας»

H τουρκική «επίθεση» φιλίας προς την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου μετά τις «ευχές» από Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια αντίστοιχα για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστατης το περασμένο Σάββατο.

Στον γερμανικό τύπο δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο. Πού οφείλεται άραγε αυτή η ξαφνική γαλήνη;

Η Stuttgarter Nachrichten περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το… όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου. Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση. «Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες».

Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου. »Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία», συμπληρώνεται.

Kαι το RND καταλήγει: «Ουδείς γνωρίζει, όμως, αν η επαναπροσέγγιση θα διαρκέσει αυτή τη φορά και θα οδηγήσει σε επίλυση των διμερών ζητημάτων. Σε πρώτη φάση θα γίνουν εκλογές και στις δύο χώρες (…) και μετά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο δύσκολων γειτόνων»

Related posts

Θρίλερ με Έλληνες ναυτικούς που κρατούνται «όμηροι» στις ΗΠΑ

admin

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αλεξανδρούπολη

editor

Η επίθεση Μπάιντεν στον Πούτιν στέλνει την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας

editor
22/06/2024 21:36