29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Μεγάλο αποβατικό σκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχει σε γυμνάσια στη Νότια Κορέα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να διεξάγουν τα μεγαλύτερα κοινά αποβατικά γυμνάσια των τελευταίων ετών, με τη συμμετοχή αμερικανικού πλοίου αμφίβιας επίθεσης, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα, την επομένη της δοκιμής τεσσάρων πυραύλων Κρουζ μακρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Το USS Makin Island ελλιμενίστηκε χθες Τετάρτη στη ναυτική βάση στη νοτιοκορεατική πόλη Μπουσάν (νοτιοανατολικά) και παίρνει μέρος στην άσκηση «Σανγκγιόνγκ», η οποία άρχισε τη Δευτέρα κοντά στην Ποχάνγκ, στις ανατολικές ακτές της χώρας, και θα συνεχιστεί ως την 3η Απριλίου.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν κάπου 12.000 μέλη του ναυτικού και των πεζοναυτών, 30 πολεμικά πλοία, 70 αεροσκάφη και 50 οχήματα αμφίβιας επίθεσης, σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτικο στρατό.

Μερικές ώρες πριν από τον ελλιμενισμό, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους Κρουζ προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσε η Σεούλ, κάτι που εκλήφθηκε ως αντίδραση στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Ο πλοίαρχος Τόνι Τσάβεζ, ο επικεφαλής του Makin Island, έκρινε πως οι εκτοξεύσεις αποτελούν «κλιμάκωση» από πλευράς Βόρειας Κορέας. Τα γυμνάσια, δήλωσε ακόμη ο πλοίαρχος, έχουν σκοπό τη δημιουργία «μυικής μνήμης» για την αντίδραση σε κρίση, αν εκδηλωθεί τέτοια.

«Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται η απειλή. Εγγυόμαστε πως είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για τη διατήρηση ναυτικής και αεροπορικής υπεροχής και την υπεράσπιση της βορειοανατολικής Ασίας και όλης της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός σε δημοσιογράφους πάνω στο σκάφος κλάσης Wasp.

To Makin Island μεταφέρει 10 μαχητικά αεροσκάφη F-35, ελικόπτερα και δεκάδες τεθωρακισμένα. Το αμπάρι του, που μπορεί να γεμίσει με νερό για να δίνεται απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, επιτρέπει να βγαίνουν και να ανακτώνται αποβατικά και άλλα αμφίβια οχήματα.

Το σημαντικότερο είναι πως μεταφέρει μεγάλο αριθμό Πεζοναυτών, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος αυτού. «Μπορούμε να μεταφέρουμε κόσμο και να τον στείλουμε να καταλάβει μια περιοχή αν χρειάζεται».

Οι δύο σύμμαχες χώρες επρόκειτο σήμερα να ολοκληρώσουν τα 11ήμερα ανοιξιάτικα γυμνάσιά τους, που βαφτίστηκαν Freedom Shield 23, ωστόσο συνεχίζονται άλλες ασκήσεις, με ονομασία Warrior Shield.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει γενικά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πρόβες εισβολής στην επικράτειά της και απόδειξη της εχθρικής πολιτικής που ασκούν κατ’ αυτή Ουάσινγκτον και Σεούλ απέναντί της. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα χαρακτηρίζουν αμυντικά τα γυμνάσια και επικαλούνται για αυτά την κλιμάκωση της «απειλής» της Πιονγκγιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) εν είδει «προειδοποίησης στους εχθρούς της», ενώ διεξήγαγε επίσης γυμνάσια που προσομοίωναν «αντεπίθεση με πυρηνικά όπλα».

Related posts

Πολύ δύσκολες ώρες! Έλληνες πειρατές συνελήφθησαν στη Νιγηρία-Βρέθηκαν παράνομα όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός – υποψίες για συστηματική κλοπή αργού πετρελαίου και λαθρεμπόριο.

admin

Τουρκία: «Αν ανοίξουμε τα σύνορα για τους μετανάστες η Ευρώπη δεν θα αντέξει ούτε έξι μήνες»

admin

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις και στο νότιο τμήμα της Γάζας – Εξετάζει να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

editor
29/03/2024 1:13