20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Ευρωπαϊκή υποκρισία, εσωτερικός διχασμός

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν είναι πολύς καιρός που σε μια εκδήλωση ξένης πρεσβείας στην Αθήνα όπου ήμουν καλεσμένος, συζήτησα με Γερμανό δημοσιογράφο. Είχε έρθει στην Αθήνα για να κάνει μια έρευνα για το μεταναστευτικό, οπότε υποχρεωτικά η κουβέντα μας επικεντρώθηκε στις περιβόητες «επαναπροωθήσεις» μεταναστών στο Αιγαίο και στο Έβρο.

Ο εκ Γερμανίας συνάδελφος δεν έκρυβε την οργή του για όσα υποτίθεται ότι κάνει η ελληνική πλευρά παρέα με την Frontex, τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα μας απέναντι στους «δυστυχείς» μετανάστες και πρόσφυγες.

Δεν θα του έδινα ιδιαίτερη σημασία αν δεν είχα επίγνωση ότι η άποψη του αποκρυσταλλώνει ένα ικανό κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης το οποίο δεν μπορούμε να αγνοούμε ως χώρα. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε μόνο την ατυχία να αποτελούμε το ανατολικό σύνορο της ηπείρου μας, αλλά την ίδια στιγμή να έχουμε για γείτονα κάποιον που εργαλειοποιεί ευθέως το μεταναστευτικό και παράλληλα να βιώνουμε σε όλη της την μεγαλοπρέπεια την αντιφατική υποκρισία της Ευρώπης. Διότι οι Ευρωπαίοι είναι βαθιά υποκριτές στο συγκεκριμένο θέμα. Το κατάλαβα αμέσως και από τον συνομιλητή μου Γερμανό.

Η Ευρώπη δεν τους θέλει

Η Ευρώπη αρνείται να δει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφος της, απαιτεί όμως από την Ελλάδα να είναι απολύτως τυπική, νομότυπη και ανθρωπιστική στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων που σκάνε στα σύνορα και στις ακτές της. Πως θα γίνει αυτό; Δεν νοιάζει κανέναν Ευρωπαίοι. Αυτοί απαιτούν και να μην μπαίνουν μετανάστες στις χώρες τους, αλλά και να μην γίνονται ενέργειες αποτροπής των μεταναστευτικών ροών διότι αυτό τυπικά θεωρείται επαναπροώθηση.

Δεν είναι τυχαίο που μεγάλα ευρωπαϊκά έντυπα (πχ το Spiegel) και ύποπτες ΜΚΟ που δεν αναγνωρίζουν εθνικά σύνορα για τους πληθυσμούς, είναι στημένα με το ντουφέκι για να ανακαλύψουν κάποια ελληνική παρατυπία την οποία καταγγέλλουν αμέσως σε πολύ υψηλούς τόνους. Η περίπτωση της μικρής Μαρίας που ταξίδεψε ως φρικτή είδηση σ’ όλο τον κόσμο ενώ αποδείχθηκε στημένο fake news, είναι εξόχως ενδεικτική. Την είπαν νεκρή και θαμμένη σε κάποια νησίδα του Έβρου, ενώ όλα ήταν μια σκηνοθεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι «ευαίσθητοι» εξανέστησαν

Οι «ευαίσθητοι» Ευρωπαίοι εξανέστησαν με την «είδηση», αλλά θα επαναστατήσουν εξ’ ίσου αν η Ελλάδα αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα της σε όλους τους μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά στο κατώφλι της. Απλώς τώρα αντιδρούν οι δήθεν προοδευτικοί, στην άλλη περίπτωση θα εξεγερθούν οι ακραίοι και οι εθνικιστές. Και φυσικά, θα στηθούν αμέσως άλλοι φράκτες για να εμποδιστούν όσοι βρεθούν στην Ελλάδα να καταλήξουν στο κέντρο της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, αυτή που θα την πληρώσει θα είναι η Ελλάδα. Δεν υπάρχει σωτηρία για μας. Είτε κλείσουμε είτε ανοίξουμε τα σύνορα μας, θα είμαστε κατηγορούμενοι.

Και εσωτερικό θέμα με τη «Μαρία»

Δίπλα όμως στο ευρωπαϊκό μας πρόβλημα, έχουμε και το εσωτερικό μας θέμα για το μεταναστευτικό. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο αντιμετωπίζοντας ένα κατά βάση άλυτο θέμα, έχει απέναντι της την ευρωπαϊκή υποκρισία, την τουρκική εργαλειοποίηση αλλά και μια ελληνική αντιπολίτευση που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αναγνωρίσει το λάθος του, στην ιστορία της δήθεν νεκρής Μαρίας και όταν καθημερινά καταγγέλλει την ύπαρξη του φράκτη στον Έβρο αλλά και την δράση του λιμενικού μας στο Αιγαίο, τότε δεν είναι φανερό ότι έχουμε και εσωτερικό ζήτημα;

Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε

Μπροστά στις εκλογές που έρχονται, είναι αδήριτη ανάγκη τουλάχιστον στο εσωτερικό μας να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα με το μεταναστευτικό. Θέλουμε να ανοίξουμε τα σύνορα ή θα τα κρατήσουμε κλειστά για οικονομικούς μετανάστες; Επίσης, θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τις μεταναστευτικές ροές ως ένα τούρκικο εργαλείο που χρήζει αντιμετώπισης ή ως ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο δεν έχει νόημα να αντισταθούμε; Την ευρωπαϊκή διπλοπροσωπία και υποκρισία θα την έχουμε διαρκώς μπροστά μας, τουλάχιστον θα καταφέρουμε να βρουν μια στοιχειώδη συμφωνία οι δικές μας πολιτικές δυνάμεις; Ως όρο για να κάνουν απρόσκοπτα την δουλειά τους οι κρατικές μας υπηρεσίες. Αλλιώς, θα έχουμε άλλον έναν πόλο τοξικότητας και αντιπαράθεσης, την ώρα που κάποια εκατομμύρια ετοιμάζονται να δρασκελίσουν τα σύνορα και να χαρακτηριστούν με το στανιό ευρωπαίοι.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου “Ανάδειξη – Αξιοποίηση των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν 49,52%, Κιλιτσντάρογλου 44,79 % στο 95,09% των ψήφων – Β’ γύρος στις 28 Μαΐου

editor

Άδ. Γεωργιάδης: Όσο αυξάνεται στο ενεργειακό μείγμα η πράσινη ενέργεια, η βιομηχανία μας θα γίνεται πιο ανταγωνιστική

editor
20/04/2024 5:32