24 Μαρτίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Μ. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Λωζάνης με τα νησιά

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου σε χθεσινή του ομιλία στη Βουδαπέστη.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις με την Ελλάδα, η Τουρκία κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο-οθωμανισμό, ενώ κατηγόρησε ξανά τη χώρα μας πως παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

«Θεωρώ ότι για να κατανοήσουμε την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει εξαιτίας των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας ή μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών.

Ωστόσο, όταν αναπτύσσουμε δραστηριότητες στην Αφρική, τις χαρακτηρίζουν “αναθεωρητικές” και “νεο-οθωμανικές”. Αυτό είναι λάθος.

Όταν κληθήκαμε να συζητήσουμε σε πολιτικό επίπεδο με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για την Αφρική, τότε διαπίστωσα πως κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν αποκλείοντας την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων.

Μας κατηγόρησαν ως αναθεωρητικούς, αλλά δεν είμαστε αναθεωρητικοί, απλά θέλαμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματά μας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Και συνέχισε, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ελλάδας: «Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Έστειλα και επιστολή στον ΟΗΕ ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών».

Related posts

Ευρωπαϊκή υποκρισία, εσωτερικός διχασμός

editor

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή

editor

Χρυσοχοΐδης από Εβρο: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της

admin
24/03/2023 23:20