29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Το CNN αποθεώνει τη Σαμοθράκη: Το μυστικό, πράσινο, παρθένο νησί της Ελλάδας με τις φυσικές πισίνες

To CNN για μια ακόμη φορά επιφυλάσσει ύμνους για ένα ελληνικό νησί. Το τοπίο, η φύση, οι υποδομές, η κουζίνα του.

Ο λόγος για τη Σαμοθράκη την οποία το CNN χαρακτηρίζει οπτασία πράσινου, ενώ παράλληλα δίνει τις συμβουλές του για το τι πρέπει να κάνετε, πού πρέπει να πάτε και τι να φάτε, εάν επισκεφθείτε το νησί.

«Οι απόκρημνοι βράχοι δίνουν τη θέση τους σε απαλές πλαγιές με πλατάνια, βελανιδιές και κέδρου. Τροφοδοτούμενο από τα καθαρά νερά τριών ποταμών, ευδοκιμούν σπάνια και ενδημικά φυτά, ενώ τα ελαιόδεντρα και οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν τη θέση τους στις αναβαθμίδες κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου, τονίζοντας πως η Σαμοθράκη, η οποία κάποτε ήταν γνωστή στον αρχαίο κόσμο για το θρησκευτικό της ιερό, σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους οικοτουρίστες.

Ακολούθως, το CNN περιγράφει μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του νησιού που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Ένα νησί για νέους – με γερά πόδια

Αφετηρία για την εξερεύνηση του νησιού, θα μπορούσαν να είναι τα Θέρμα όπου τα καταλύματα είναι απλά, εστιάζοντας κυρίως στην μεγαλύτερη εμπλοκή με το περιβάλλον. Μάλιστα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Ποιος χρειάζεται πολυτέλεια όταν υπάρχει ένα ρυάκι που παίζει μια συμφωνία, έξω από το παράθυρό σας;».

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει στο αμερικανικό δίκτυο η Καλλιόπη Παρσελιά, ιδιοκτήτρια του Parselias Studios για περισσότερα από 30 χρόνια. «Η Σαμοθράκη είναι ένα διαφορετικό νησί» λέει. «Έχει καταπράσινα δάση, ποτάμια, ρυάκια, καταρράκτες και ο κόσμος έρχεται εδώ για να κάνει πεζοπορία στο βουνό και να κολυμπήσει στη θάλασσα. Είναι ένα παρθένο νησί» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το νησί είναι «για νέους ανθρώπους. Η Σαμοθράκη χρειάζεται γερά πόδια για περπάτημα».

Πολλοί από τους νέους που το επισκέπτονται επιλέγουν να μείνουν στο Camping Varades, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Κι όπως λέει ο ιδιοκτήτης του Αναστάσιος Βαβούρας προσφέρει έναν «εναλλακτικό τρόπο να περάσει κανείς τις διακοπές του εδώ… με επίκεντρο τις δραστηριότητες στο βουνό, σε ένα ήσυχο, πιο ελεύθερο περιβάλλον».

Πεζοπορίες σε ποτάμια και πισίνες με καταρράκτες

Ακολούθως το δημοσίευμα αναφέρεται στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του νησιού. «Σε όλη τη βόρεια Σαμοθράκη, καταρράκτες πέφτουν πάνω σε λείους βράχους σχηματίζοντας βάθριες, φυσικές, ποτάμιες λίμνες. Οι τρεις στον ποταμό Τσιβδογιάννη, λίγο έξω από τα Θέρμα, είναι οι πιο εύκολα προσβάσιμοι. Είναι αδύνατον να αγγίξετε τον πυθμένα της πρώτης βάθρας με τα πόδια σας, αλλά η Γριά Βάθρα, η δεύτερη, δεν είναι τόσο βαθιά» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Γυμνοί χίπηδες εμφανίζονται σαν νύμφες του νερού, γλιστρώντας με αυτοπεποίθηση δίπλα από τους ντυμένους κολυμβητές. Βαδίζουν μέσα στο νερό, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους μαζεμένα στα κεφάλια τους, πριν σκαρφαλώσουν απέναντι και ανέβουν μια βραχώδη όψη προς την τρίτη πισίνα».

Τρεις ακόμη βάθρες συναντά κανείς κατά μήκος του ποταμού «Φονιά», γράφει το CNN, εξηγώντας ότι η λέξη «Φονιάς» σημαίνει «Δολοφόνος» στα ελληνικά, κάτι που όπως σημειώνει, ταιριάζει απόλυτα στην βάναυση δύναμη του όταν το νερό ξεχειλίζει.

Στην συνέχεια, το αμερικανικό δίκτυο στέκεται στην βάθρα με το όνομα Γεράνεια. Συμβουλεύοντας τους ταξιδιώτες να φορούν μπότες πεζοπορίας για να φτάσουν εκεί, περιγράφει ότι αφού κάνετε μια απότομη ανάβαση με τη βοήθεια ενός μεταλλικού καλωδίου, και στη συνέχεια ένα δύσκολο ζιγκ ζαγκ πάνω από ένα ποτάμι, η τελική κάθοδος θα σας ανταμείψει: ένα λαμπερό ιριδίζον πράσινο σώμα νερού. Γαλάζιες λιβελούλες με μαύρα φτερά και σημαδεμένες η καθεμία με μια κίτρινη κουκίδα, πετάγονται στην επιφάνεια.

Ορειβασία για επαγγελματίες

Για τους πιο τολμηρούς που λατρεύουν την ορειβασία, υπάρχει και η διαδρομή από τα Θέρμα μέχρι την κορυφή του όρους Σάος, με τον Βαβούρα να λέει: «Είναι δύσκολη η ανάβαση, αλλά υπάρχουν δομημένα μονοπάτια, ώστε να μην κινδυνεύεις να γλιστρήσεις ή να πέσεις».

Παραλίες και βαρκάδα

Για τους λιγότερο δραστήριους πάντως, υπάρχουν τα θερμά λουτρά που τροφοδοτούνται από τη βυζαντινή εποχή ,αλλά και πολλές παραλίες. Ο Κήπος, κοντά στην ανατολική ακτή, έχει όμορφα γαλαζωπά βότσαλα, ενώ η Παχιά Άμμος στα νότια είναι η μοναδική αμμώδης παραλία του νησιού. Με βάρκα μπορείτε να πάτε στην παραλία Βάτος αλλά και στο Κρεμαστό Νερό. Λίγο πιο πέρα στη νότια ακτή, σημειώνει το CNN, γκρίζοι βράχοι ξεπροβάλλουν απειλητικά πάνω από τα κύματα, καλυμμένοι με κάτι που μοιάζει με ένα γιγαντιαίο έργο αφηρημένης τέχνης. Πρόκειται για το αξιοθέατο «Της Γριάς τα Πανιά». Ο θρύλος λέει ότι μια μέρα ένας άγριος άνεμος έριξε τα ρούχα μιας γυναίκας στα βράχια. Οργισμένη εκείνη για την απώλεια, άρχισε τις κατάρες, μετατρέποντας τα ρούχα της σε πέτρα.

«Ταξίδι» στην αρχαιότητα

Αν πάλι δεν σας συγκινούν τόσο οι πεζοπορίες και προτιμάτε την ιστορία, μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρσινόειο, η Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου βρέθηκε στο περίφημο άγαλμα της Νίκης, διάσημο σε όλο τον κόσμο ως «Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης» και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Μια βόλτα στην πρωτεύουσα της Σαμοθράκης

Ψηλά στο όρος Σάος, βρίσκεται η Χώρα. Στην ακρόπολη που χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Γενοβέζο ηγεμόνα Παλαμήδη Γκατελούτζι, αξίζει να απολαύσετε έναν καφέ χαζεύοντας τη μοναδική θέα. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια με τα λουλούδια να να μοσχομυρίζουν στα παράθυρα των σπιτιών και τα κλαδιά των δέντρων να δημιουργούν στέγαστρα πάνω από τα εστιατόρια και τις καφετέριες. Tip του CNN: Πέρα από τα συνηθισμένα σουβενίρ, όπως μαγνητάκια και ανεμόμυλους, αγοράστε και μια γκλίτσα

Το καλύτερο κατσίκι που θα δοκιμάσετε ποτέ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του νησιού που φαίνεται πως έκανε εντύπωση στο δημοσιογράφο του CNN είναι το γεγονός πως υπάρχουν παντού κατσίκες. Θα τις δείτε, σημειώνει το δημοσίευμα, να περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους, να στέκονται σε κλαδιά μασουλώντας ή να αναζητούν τροφή ανάμεσα στις καρυδιές. «Οι κατσίκες μας είναι διάσημες σε όλη την Ελλάδα» λέει η Παρσελιά – αλλά όχι για τον λόγο που μπορεί να νομίζετε. «Βόσκουν κοντά στη θάλασσα, οπότε είναι πολύ νόστιμες!».

Όσο για τα καλύτερα πιάτα με κατσίκι, θα τα βρείτε στην ενδοχώρα, σε οικογενειακά εστιατόρια μέσα σε καταπράσινα δάση ή με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Συνδυάστε το φαγητό με ούζο ή την μπύρα «Φονιάς» από την μικροζυθοποιία του νησιού.

Τι να δοκιμάσετε; Κατσίκι μαγειρεμένο στο φούρνο με δαμάσκηνα, είτε μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί ή «πνιγμένο» σε κυδώνι – πάνω από 20 διαφορετικές συνταγές για το συγκεκριμένο κρέας έχουν οι ντόπιοι.
Φυσικά, δεν είναι μόνο το κρέας – υπάρχουν υπέροχα θαλασσινά, όπως θα περίμενε κανείς από ένα ελληνικό νησί, σημειώνει το CNN, ενώ στις χορτοφαγικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνεται η τσιγαριστή φασολάδα, ένα στιφάδο φασολιών.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/travel/cnn-ymnei-samothraki-mystiko-prasino-partheno-nisi”>Το μυστικό, πράσινο, παρθένο νησί της Ελλάδας με τις φυσικές πισίνες -Το νησί που αποθεώνει το CNN – iefimerida.gr</a></p>

Related posts

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στις Συκιές

editor

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτης «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του – «Άνοιξε» 9 μαγαζιά σε λίγες ώρες

editor

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

editor
29/03/2024 14:58