20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τουρκία: Ανησυχούν για Rafale, τα F-16 Viper και τα F-35 και… κατηγορούν τον Μητσοτάκη!

Συνεχίζουν να ανησυχούν τα τουρκικά ΜΜΕ για τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας, με το CNN Turk να κάνει εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τα Rafale, τα F-16 Viper και τα F-35, παράλληλα κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει στο στόχαστρο την χώρα τους.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, στο CNN Turk αναφέρουν:

«Ο Μητσοτάκης για άλλη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο του την Τουρκία και έκανε αναφορά στις συνομιλίες Τουρκίας-HΠΑ για τα F-16. Τι είπε ο Μητσοτάκης; ”: Όταν εκείνοι προσπαθούν  για τις  πιθανότητες συνεχίζεται  το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της Ελλάδας και δήθεν μας ειρωνεύτηκε.

Ο Μητσοτάκης τόνισε πως μέχρι το τέλος του 2024 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα 24 γαλλικά  μαχητικά Rafale και ανακοίνωσε πως τώρα σειρά έχει η αγορά των 20 F-35. Επίσης ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα 4 χρόνια η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει 10 με 14 δισ. ευρώ .83 μαχητικά F-16  της Ελλάδας  θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Block 70 Viper. Το κόστος της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2017 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

 Ανησυχία για τα διεθνή δημοσιεύματα κατά του Ερντογάν

Παράλληλα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία επικρατεί αναβρασμός σχετικά με τα αρνητικά δημοσιεύματα που υπάρχουν κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά ο «Economist» και χθες το «Stern» παρουσιάζουν έναν αυταρχικό Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «νταή», «δικτάκτορα» και «εμπρηστή».

 «Η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο του Κογκρέσου»

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της.

 Καλίν: Οι ΗΠΑ στήριζαν και στηρίζουν την Ελλάδα

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ανέφερε:

«Όσο διαρκούσε η συνάντηση και δεν τελείωνε, τόσο έξω ο Πομπέο περνούσε νευρική κρίση. Εμείς τα μάθαμε μετά. Είναι περίεργο πράγμα, ο αντιπρόεδρος σου είναι μέσα σε συνάντηση κι εσύ απ᾽εξω ασκείς πιέσεις και λες ‘θα μπω μέσα’ ο ίδιος. Εδώ δεν υπήρχε αίτημα απο τον αντιπρόεδρο του, επιχείρησε να μπει και άσκησε πίεση στην πόρτα. Το μάθαμε μετά.

Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και πως από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Αρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε.

Το χειρότερο από όλα είναι έδειξε πως ενώ μιλάει για ειρήνη στο Αιγαίο προκαλεί ένταση μεταξύ των δυο συμμάχων όταν στηρίζει ξεκάθαρα μόνο την Ελλάδα. Και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν στη στάση της αυτή δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Σε ορισμένα θέματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το βαθύ κράτος, την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα και τη συνέχισε ο Τραμπ, τώρα το κάνει και η κυβέρνηση Μπαιντεν. Μετά οι άνθρωποι μας ρωτούν ‘ποιος ο λόγος της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ;’. Η ομολογία του Πομπέο δείχνει πως το ζήτημα δεν είμαστε εμείς αλλά οι ΗΠΑ».

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος για τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη

editor

Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε τη Χερσώνα και το Μπερντιάσκ – Ρωσικά ελαφρά οχήματα έφθασαν μέχρι το κέντρο του Χάρκοβου

editor

Νέος χάρτης από τον Ερντογάν – Εξαφανίζει Ρόδο-Κύπρο και θέλει ΑΟΖ με το Ισραήλ

editor
20/04/2024 4:46