18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Ακάρ: Αδιανόητο ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία

Το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επιχείρησε να υπερασπιστεί ο Χουλουσί Ακάρ αναφορικά με τις αιτιάσεις ότι η άρνηση της Άγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και οι φιλικές σχέσεις της με τη Μόσχα βλάπτουν τη συμμαχία.

«Είναι αδιανόητο ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία», τόνισε στους Financial Times ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Είμαστε μια χώρα δοκιμασμένη, έχουμε έναν δοκιμασμένο στρατό, που ουδέποτε θα ενεργούσε ενάντια στις συμμαχίες μας. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», υποστήριξε ο Ακάρ.

Παρά τη στρατηγική θέση της στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να ανάψει το «πράσινο φως» στις δύο σκανδιναβικές χώρες, απαιτώντας σε αντάλλαγμα να πατάξουν τις δραστηριότητες Κούρδων του PKK και να εκδώσουν αντιφρονούντες, τους οποίους κατηγορεί ως μέλη του κινήματος FETO, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους της Συμμαχίας.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Όπως σεβόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων χωρών να γίνουν μέλη, θα πρέπει να σεβαστούν και τις δικές μας ανησυχίες για την ασφάλειά μας. Θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα αυτό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Περιμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους για να λυθεί αυτό», είπε ο Ακάρ, την ώρα που Τούρκοι και Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η έγκριση από την Τουρκία ίσως να μην έλθει πριν τις τουρκικές εκλογές.

Τι είπε ο Ακάρ για τα F-16

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις με την οποία έχουν διαβρωθεί μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ακάρ δήλωσε «αισιόδοξος» ότι το Κογκρέσο -παρά τις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ και άλλων νομοθετών- θα εγκρίνει την πώληση των μαχητικών καθώς και κιτ αναβάθμισης για τον γηρασμένο στόλο της Τουρκίας.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας και οι ΗΠΑ θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να δαπανούν περισσότερα για την άμυνά τους, αλλά μετά βάζουν περιορισμούς στις αγορές μας», είπε.

Αν και ο Ερντογάν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία δεν μετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και μάλιστα προχώρησε σε σύσφιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων από την έναρξη του πολέμου.

«Κάποιος πρέπει να μιλήσει με τη Ρωσία. Χωρίς διάλογο θα υπάρξει αδιέξοδο. Περιμένουμε από τη Δύση να ευχαριστήσει τον πρόεδρό μας» είπε ο Ακάρ, αναφερόμενος στη μεσολάβηση της Άγκυρας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και τις τηλεφωνικές επαφές του Ερντογάν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακάρ: Η Τουρκία επιθυμεί «επανευθυγράμμιση» με τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να πει κατά πόσον επίκειται νέα χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG, συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS.

Ο Ακάρ κάλεσε τις ΗΠΑ να «βγουν από τον φαύλο κύκλο» και να τερματίσουν τη συνεργασία με τις YPG και τόνισε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια «επανευθυγράμμιση» με την Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι στόχοι και οι αξίες μας είναι κοινά. Όταν είμαστε δυνατοί, το ΝΑΤΟ είναι δυνατό», κατέληξε.

Related posts

Σταύρος Καλαφάτης: Επανατοποθετούμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη του μέλλοντος

editor

Μενέντεζ σε Μητσοτάκη: Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει γεωστρατηγικό κέντρο

editor

Αλεξανδρούπολη: Ισχυρός ο συμβολισμός του κοινού δείπνου του Ν.Δένδια με τους 4 Μητροπολίτες και τους 3 Τοποτηρητές Μουφτήδες της Θράκης

editor
18/04/2024 17:47