4 Οκτωβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τσαβούσογλου για F-35: Οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις ισορροπίες ανάμεσα σε Τουρκία-Ελλάδα

Νέα μηνύματα προς τις ΗΠΑ στέλνει η Άγκυρα με φόντο την πώληση μαχητικών στην Ελλάδα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα F-35, λέγοντας πως «αν δεν δώσουν προσοχή οι ΗΠΑ, δεν θα έχει σημασία, ποιος πουλάει τι όπλα πουλάει».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι «διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα.

Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται».

Να δώσουν προσοχή οι ΗΠΑ στην ισορροπία

Ο κ. Τσαβούσογλου, τόνισε χαρακτηριστικά εκφράζοντα την ενόχλησή του, ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία ποιος πουλάει τι όπλα πουλάει. Σημασία έχει ποια είναι η δύναμή μας, ποια βήματα κάνουμε. Αυτό κοιτάμε».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Άγκυρα επικρατεί έντονος εκνευρισμός καθώς βλέπουν ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται  με τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά ενώ για την γειτονική χώρα, μπαίνουν συνεχώς εμπόδια στη διαδικασία για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.

Μπορεί στην Τουρκία να έφερε χαμόγελα η πρόθεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την  έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία  ωστόσο, φαίνεται ότι η υπόθεση έχει ακόμη πολύ δρόμο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που αντιδρούν σε μία τέτοια εξέλιξη, λόγω των ακραίων προκλήσεων της Άγκυρας κατά της Αθήνας.

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ κορυφαίων αμερικανών νομοθετών ενώ ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο οποίος έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια σε μία πιθανή πώληση μαχητικών στην Άγκυρα, διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Τι θα γίνει αν το Κογκρέσο μπλοκάρει το αίτημα Μπάιντεν

Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις, προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να θέσει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα – εάν το επιθυμεί – να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.

Related posts

Εκλογές 2023: Όλα τα ονόματα της νέας βουλής

editor

Σήμερα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και εν μέσω νέων προκλήσεων

editor

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Υπεγράφη σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και τηλε-εποπτείας του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Αλεξανδρούπολης

admin
04/10/2023 15:45