29 Μαρτίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Μόσιαλος: Ο λόγος για τον οποίο η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα δεν πρέπει να μας ανησυχεί

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα να βάζει σε «συναγερμό» τον πλανήτη, ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τους λόγους που ως Ελλάδα και Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχούμε.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επικρατήσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι απλός: «Οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο».

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη. Επίσης, σημείωσε ότι ο ιός δεν μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος.

«Θα το πω απλά: ο κορωνοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Η απάντηση είναι “όχι”, από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Μόσιαλος: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή κορωνοϊού

Ο Ηλίας Μόσιαλος έθιξε, στη συνέχεια, το θέμα του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. «Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου, ή έχει εκτεθεί σε ένα κοκτέιλ παραλλαγών του ιού. Επομένως, δεν θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στην Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα με τους τουρίστες από την Κίνα, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια, λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα».

Όπως είπε, σε περίπτωση που προκύψει σημαντικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε με καινούρια εμβόλια και φάρμακα.

«Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη», επισήμανε ξανά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Related posts

Συμμετοχή αστυνομικών της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, στον εντοπισμό 3.400 δενδρυλλίων χασίς σε Πρέβεζα, Άρτα

editor

Αλεξανδρούπολη: Τροχαίο ατύχημα κατά την παράνομη μεταφορά μεταναστών

editor

Ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών σε ημιθανή βουβόκυκνο στο δέλτα του Έβρου

editor
29/03/2023 9:44