29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Στο στόχαστρο των Τούρκων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Σαν να μην φτάνουν οι προκλήσεις προς την Ελλάδα, η Τουρκία διεκδικεί και μερίδιο από το οικόπεδο 6 της Κύπρου, ενώ τα σενάρια για εκλογές δίνουν και παίρνουν.

Συνεχείς είναι οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, με τους Τούρκους να έχουν εκτροχιαστεί τελείως και να στοχοποιούν πρόσωπα και περιοχές.

Στο στόχαστρο των Τούρκων μπήκε αυτή τη φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος επισκέφθηκε Καστελόριζο, Κάρπαθο, Ρω και Γαύδο. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την επίσκεψη αυτή στα νησιά ως πρόκληση. Συγκεκριμένα η Cummhuriyet αναφέρει ότι «ο Έλληνας αρχηγός προκαλεί με την επίσκεψή του. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας επισκέφθηκε τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Τούρκοι αναλυτές στοχοποιούν την Κρήτη

Παράλληλα, ενοχλημένοι παρουσιάζονται οι Τούρκοι για την Κρήτη, λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των σεναρίων για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, αν η Ελλάδα επεκταθεί νότια της Κρήτης μπορεί αργότερα να κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο και στη Ρόδο. Μάλιστα, αναλυτές σε τηλεοπτικά μέσα έκαναν λόγο ακόμα και για πόλεμο, ενώ ισχυρίζονται ότι «αν στο συγκεκριμένο σημείο δεν μείνουν στα 6 μίλια η Ελλάδα θα έχει καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης».

Συγκεκριμένα, ένας αναλυτής ανέφερε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη θα δημιουργήσει προβλήματα».

Διεκδικούν μερίδιο από το οικόπεδο 6 των Kυπρίων

Η Τουρκία δεν σταματάει στις διεκδικήσεις της ούτε στην Κύπρο, ειδικά τώρα που εντοπίστηκαν νέα κοιτάσματα στο οικόπεδο 6. Ο Ερντογάν ζητά μερίδιο για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, ενώ είπε ότι θα γίνουν έρευνες και στη Μεσόγειο αν επανεκλεγεί το 2023.

Επίσης, ο υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα. Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά. Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος».

Related posts

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στον Έβρο για διήμερη επίσκεψη

editor

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Στην εμμονική δυσφήμηση της Ελλάδας με πολιτική σκοπιμότητα θα απαντήσει και πάλι ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου

editor

Ο «χρησμός» Μητσοτάκη για Τσαβούσογλου και το ελληνικό… σερί στις Βρυξέλλες

editor
29/03/2024 3:42