19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Χ. Ακάρ: Δεν ζητάμε άδεια να επιτεθούμε σε τρομοκράτες – Ασκούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero», αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, αλλά και στο πώς επηρεάζονται από αυτή οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μάλιστα έκανε λόγο για ένα συνεχώς εξελισσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύπαρξη προηγμένων εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων αυξάνει επίσης την ισχύ του ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι όσο ισχυρότερες είναι οι δυνάμεις μας ως σύμμαχοι, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ΝΑΤΟ συλλογικά» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στην «Il Messaggero».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτιμούμε τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας και ανάπτυξης προϊόντων. Η προτίμησή μας είναι πάντα και πάνω απ’ όλα να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας» σημείωσε επίσης.

«Ωστόσο, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άδικους περιορισμούς που επιβάλλονται από ορισμένους συμμάχους μας στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στη συμμαχία. Αναμένουμε να αρθούν όλοι αυτοί οι περιορισμοί» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην Συρία, αλλά και την παρέμβαση των ΗΠΑ.

«Δεν ζητάμε άδεια να επιτεθούμε σε τρομοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας ότι «ασκούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα στη Συρία».

Οι συζητήσεις με την Ιταλία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας σημείωσε ότι τα αμυντικά συστήματα SAMP-T συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ανάφερε επίσης ότι τα δοκιμασμένα στο πεδίο προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για διμερή συνεργασία.

«Συνεργάστηκα στενά με τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Lorenzo Guerini και προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης με τον σημερινό υπουργό Άμυνας Guido Crosetto» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Σημείωσε δε ότι Τουρκία και Ιταλία, ως δύο σημαντικοί σύμμαχοι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχουν από καιρό κοινές παραδόσεις, αξίες και μια κοινή μεσογειακή κουλτούρα.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι από το 2007, ο Χουλουσί Ακάρ είπε:

«Η συνεργασία και οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα σχεδόν σε όλους τους τομείς, όπως η άμυνα, το εμπόριο, η εκπαίδευση και η υγεία. Θέλουμε οπωσδήποτε να επιταχύνουμε το έργο του συστήματος αεράμυνας SAMP-T».

Related posts

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία

editor

Δυναμική και εποικοδομητική η παρουσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην 29 η Διεθνή έκθεση «DETROP BOUTIQUE 2020» στην Θεσσαλονίκη.

admin

Συνεδριάζει με 8 θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

editor
19/04/2024 2:49