23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Καβάλα: Πορεία 40 χρόνων από τα «Ημερολόγια Φωτιάς» του Κ. Καρακίτσου

Η τέχνη και η ιστορία δένουν απόλυτα αρμονικά στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής με τον τίτλο «Ημερολόγια Φωτιάς» του διακεκριμένου Καβαλιώτη καλλιτέχνη Κώστα Καρακίτσου, αναδεικνύοντας μια δημιουργική πορεία σαράντα ετών που σημαδεύτηκε από έργα μοναδικής αισθητικής, που κέντρισαν το διεθνές ενδιαφέρον.

Η διεύθυνση του ιστορικού ξενοδοχείου Ιμαρέτ, στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, άνοιξε για πρώτη φορά όλους τους χώρου του μνημείου για να φιλοξενήσει τα έργα του βραβευμένου εικαστικού, που με ορμητήριο το εργαστήριό του στην κατάφυτη κοινότητα της Αβραμηλιάς, ανατολικά της Καβάλας, κατάφερε να «ταξιδέψει» την τέχνη του στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Από τις μεγάλες γαβάθες στην αίθουσα με τα πιθάρια, τις πιατέλες μέσα στο ισλαμικό σιντριβάνι και τις «Γυναίκες» ανάμεσα στις πορτοκαλιές της τρίγωνης αυλής, μέχρι τους «Ταξιδιώτες» και τα ζωγραφικά έργα (που για πρώτη φορά εκθέτει ο καλλιτέχνης) στο εσωτερικό τζαμί, τα παιχνίδια με τη φωτιά εντός της πισίνας και την «τέχνη στο τραπέζι» που στρώθηκε στη μεγάλη σάλα, ο επιμελητής της έκθεσης, διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, κατάφερε να δημιουργήσει έναν εικαστικό περίπατο, θέτοντας τα έργα τέχνης και την ιστορικότητα του μνημείου σε απόλυτη ισορροπία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης πλήθος κόσμου ανηφόρισαν στην παλιά πόλη, σε μια ιδιαίτερα ζεστή νύχτα που μόνο χειμώνα δε θύμιζε, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Ιμαρέτ και να θαυμάσουν από κοντά τις εικαστικές δημιουργίες του Καβαλιώτη καλλιτέχνη και την πλούσια δημιουργική πορεία του στο χώρο και το χρόνο.

Ο Μιχάλης Λυχούνας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι ο Κώστας Καρακίτσος αποτελεί πάντα πηγή ενδιαφέροντος και εικαστικής ικανοποίησης, συμπληρώνοντας ότι «μέσα από την αναδρομική έκθεση αναδύεται ως κάτι παραπάνω από κεραμίστας.

Είναι εικαστικός δημιουργός σε δυο και τρεις διαστάσεις με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και μάστορας στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων».

Ο Κώστας Καρακίτσος γεννήθηκε στην Καβάλα. Αν και σπούδασε ηλεκτρονικός τον κέρδισε η κεραμική. Μαθήτευσε στο εργαστήριο γλυπτικής του Γ. Γαληνού στις Σέρρες και το 1985 ξεκίνησε το δικό του εργαστήριο στην Καβάλα. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Συμμετείχε, επίσης, σε πολλά συμπόσια κεραμικής και ζωγραφικής στην Ελλάδα, στη Σλοβενία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ταϊλάνδη. Δημιούργησε διεθνή συμπόσια και πολυήμερα σεμινάρια κεραμικής στο νέο του εργαστήρι στην Αβραμηλιά, όπου ζει και εργάζεται. Διδάσκει κεραμική από το 1996 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «Ceramic Figures Directory of Artists του Michael Flynn (2002) και στους τόμους «500 Figures in Clay» του 2004 και του 2014 των εκδόσεων Lark Ceramics.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) 11:00-14:00 και 19:00-21:00 και με την παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 19:00 έως και τις 21:00.

Related posts

Συνελήφθη 27χρονος Σύρος δολοφόνος τζιχαντιστής, που έμενε σε δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ)

editor

Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις στα κτίρια ευθύνης της Περιφέρειας ΑΜΘ

admin

Διέγραψε τον Δημοσχάκη πριν λίγο η Ν.Δ. – ΔΕΙΤΕ την απόφαση

editor
23/04/2024 21:01