6 Φεβρουαρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ν. Μηταράκης-Σ. Βούλτεψη: Το άρθρο της «Guardian» υπονομεύει τις προσπάθειες για διαχείριση του ασύλου και ένταξη των προσφύγων

Επιστολή προς τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» έστειλαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρεται σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Με επίκεντρο την ιστορία του Αφγανού δικαστή, Μοχάμαντ Ασράφ Ραζούλι και της οικογένειάς του, το δημοσίευμα αναφέρεται στον κίνδυνο αστεγίας που βιώνουν οι πρόσφυγες μετά την αναγνώρισή τους και στη δυσκολία να βρουν άλλο διαμέρισμα μέσα από το ενταξιακό πρόγραμμα Helios.

«Το άρθρο υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια στη διαχείριση του ασύλου και της ένταξης από τις ελληνικές αρχές, παρά τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις οικονομικές προκλήσεις», απαντούν σε επιστολή τους οι κ. Μηταράκης και Βούλτεψη.

Οι δύο υπουργοί σημειώνουν ότι το άρθρο «φαίνεται να συγχέει δύο ξεχωριστά ζητήματα, δηλαδή το νομικό καθεστώς και την υποδοχή που προσφέρεται σε αιτούντες άσυλο και την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και δυστυχώς στο τέλος δεν καταφέρνει να δώσει μια αντικειμενική εικόνα για κανένα από τα δύο».

Εξάλλου, διαπιστώνουν ότι το άρθρο δεν αναφέρει ότι πρόσφυγες, όπως ο κ. Ραζούλι, «προσκλήθηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός έκτακτου προγράμματος ανθρωπιστικής βίζας», σε μια εποχή που «πολλές άλλες χώρες περνούν μήνες ή και χρόνια εξετάζοντας τις αιτήσεις».

Το υπουργείο, διευκρινίζουν οι κ. Μηταράκης και Βούλτεψη, «αποφάσισε να προσφέρει καταλύματα, συνήθως διαθέσιμα μόνο σε αιτούντες άσυλο, σε όλους όσοι έγιναν δεκτοί από το Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από την απόφασή τους να αναζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα», καθώς και ότι «οι ελληνικές αρχές είχαν λάβει οδηγίες να δώσουν προτεραιότητα στο χειρισμό υποθέσεων ασύλου των Αφγανών που απομακρύνθηκαν από την πατρίδα τους».

Όσον αφορά στον κ. Ραζούλι τονίζεται ότι «δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις αρχές για την απομάκρυνση του ίδιου και της οικογένειάς του από το διαμέρισμα».

Related posts

Συνεκπαιδεύσεις μονάδων του Στόλου με γαλλική φρεγάτα και μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου

editor

Αλεξανδρούπολη: Η επίσκεψη και οι συναντήσεις της Γιάννας Αγελλοπούλου-Δασκαλάκη με δήμαρχο και θεσμικούς

editor

Την αποστρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης ζητάει ο ο τέως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων

editor
06/02/2023 22:31