18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις αποκαλύψεις – Ηχηρή παρέμβαση Ιερώνυμου

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα για τα όσα βίωναν τα παιδιά στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» με την Εισαγγελία Ανηλίκων να ερευνά τρεις υποθέσεις για ασέλγεια και τέσσερες υποθέσεις για ξυλοδαρμούς σε Βόλο, Χίο, Καλαμάτα, Αθήνα και Ιωάννινα.


Οι αποκαλύψεις για τα όσα συμβαίνουν στην «Κιβωτό» που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και οι προνομιακές δομές θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό στις 9.30 το πρωί.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη.

Στόχος είναι να εξεταστεί το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή.

 «Μας κλείδωναν σε σπίτια και αποθήκες»

Την ίδια στιγμή συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες πρώην τροφίμων που έρχονται στη δημοσιότητα και οι οποίες «καίνε» ακόμα και στέλεχος της δομής. Οι πρώην τρόφιμοι καταγγέλλουν όχι μόνο περιστατικά βίας που λάμβαναν χώρα αλλά και για πράξεις ασέλγειας.


Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές από εργαζομένους της δομής, κάνοντας λόγο για γροθιές και χαστούκια ενώ παράλληλα, όπως περιγράφουν κλείδωναν παιδιά σε δωμάτια, σε σπίτια της οργανωσης για τιμωρία τα οποία έβγαιναν έξω μόνο για να κάνουν δουλειές της δομής. Παράλληλα, μικρά παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών αναγκάζονταν να πλένουν τα πιάτα, να γράφουν τιμωρίες επειδή μιλούσαν στην τραπεζαρία, ενώ παράλληλα, οι υπάλληλοι τους κρατούσαν το χαρτζιλίκι.

Παράλληλα, μια νέα μαρτυρία ήρθε στο «φως» από 18χρονο σήμερα νεαρό που έζησε στις δομές του ιδρύματος στα Ιωάννινα και τον Βόλο. Ο νεαρός καταγγέλλει ότι όταν ήταν 13 ετών και ζούσε στη δομή της Πωγωνιανής, για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του ένας από τους προαναφερθέντες εργαζόμενους της «Κιβωτού» που είχαν τον ρόλο των «παιδονόμων».

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε κακοποιήσει σωματικά και άλλα τρία παιδιά στην ίδια δομή, στην οποία πάντως κατά τ’ άλλα οι συνθήκες, οι υποδομές και το προσωπικό ήταν άμεμπτα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του 18χρονου, ο ίδιος εργαζόμενος φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου.

«Ήταν βία, ξύλο δηλαδή τους χτυπήσανε άσχημα. Το ένα το παιδι ειδικά ήταν 17 χρονών, τον πλακώσανε, του είχε πρηστεί το μάτι, το αφτί εβγαζε αίματα. Ούτε καν ασχοληθήκανε. Βγηκαν και είπα ότι είδε κάποιον εφιάλτη το βράδυ, γιατί μπήκανε 12 η ώρα στο δωμάτιό του και τον χτυπήσανε τα μεσάνυχτα. Ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτύπαγε» αναφέρει 18χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό.

«Αυτοί οι δύο μεγάλωσαν στη Κιβωτό ήταν χρόνια στη Κιβωτό και ήταν δίπλα στο πάτερ. Εμένα συγκεκριμένα με είχε χτυπήσει, για να παραδεχτώ ότι κάπνιζα. Ήμασταν στην αποθήκη τότε, είχε κλειδώσει την πόρτα και με είχε χτυπήσει, δύο τρεις σφαλιάρες» προσθέτει ο 18χρονος.


Παρέμβαση από Ιερώνυμο 

Οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό» προκάλεσαν την αντίδραση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε ότι διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης», επισημαίνει.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο» ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων.


Για ψευδείς συκοφαντίες επιμένει η Κιβωτός 

Από την πλευρά της η  η Κιβωτός του Κόσμου επιμένει σε ανάρτηση στο Facebook να κάνει λόγο για συκοφαντίες: «Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές».

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Κιβωτού».

Related posts

Δολοφονία Β. Ρουμπέτη: Φόβοι για νέο κύκλο αίματος

editor

Με 80εκατ. ευρώ ξεκινά το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

admin

Προσλήψεις 95 ατόμων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

editor
18/04/2024 19:09