6 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Τα προβλήματα των πολιτών μας απασχολούν

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Ο Γερμανός καγκελάριος Ότο φον Μπίσμαρκ είχε πει ότι «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», εννοώντας ότι αποτελεί την δυνατότητα να επιτυγχάνεις το καλύτερο αποτέλεσμα με τα διαθέσιμα μέσα που έχεις.

Επιδιωκόμενος στόχος για τους ασκούντες εξουσία είναι η επίλυση προβλημάτων που ειδικά υπό συνθήκες κρίσεων ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και τα διαθέσιμα μέσα για την επίτευξη του είναι λιγότερα.

Η κυβέρνηση μέσα σε αυτή την τριετία κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά από πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις που διαδέχτηκαν η μία την άλλη καταφέρνοντας να κρατήσει τη χώρα σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης και υλοποιώντας παράλληλα σχεδόν όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, παρά τα όποια λάθη και αστοχίες που όπως είναι φυσικό υπήρξαν. Απέναντι της έχει μια αντιπολίτευση που απέτυχε να δημιουργήσει ένα πειστικό εναλλακτικό αφήγημα, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να συνεχίζουν να της έχουν γυρισμένη την πλάτη και να μην μπορεί να ψαλιδίσει την μεγάλη διαφορά που καταγράφει δημοσκοπικά η κυβερνητική παράταξη. Στην ουσία έχει αποτύχει πολιτικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ευρισκόμενη πλέον σε ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο και παραφράζοντας τον Μπίσμαρκ εκτιμούν ότι η Κουμουνδούρου χρησιμοποιεί κάθε μέσο, χωρίς ηθικούς ή πολιτικούς φραγμούς, ώστε να ψαλιδίσει την διαφορά με τη ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναβιώσει το κλίμα διχασμού και πόλωσης της περιόδου 2012-20215 που τον βοήθησε να ανέβει στο κύμα και ανέλθει στην εξουσία. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου μιλούν για μια απέλπιδα προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακόψει την μείωσης της απήχησης που έχει στο εκλογικό σώμα μέσα από μια τακτική λάσπης και κατασυκοφάντησης. «Είναι ο τρόπος που έχει μάθει να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν, «ως ένα λαϊκίστικο κόμμα ανέξοδων υποσχέσεων, ψέματος και εξαπάτησης της κοινωνίας, με έναν αρχηγό που δεν έχει γνώση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Λύσεις στα προβλήματα των πολιτών 

Πως θα πορευτεί η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, καθώς η αντιπολίτευση θα πετά πέτρες; Την απάντηση έδωσε πριν μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, όπου υποστήριξε ότι «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το μέτρο σύγκρισης. Αναμετριόμαστε με τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των πολιτών». Το ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι να δοθούν λύσεις στα πρακτικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εθνικά συμφέροντα. «Στα ψέματα και τις συκοφαντίες απαντάμε με έργα και πράξεις που ωφελούν την πατρίδα και τον ελληνικό λαό», αναφέρει προς τους συνεργάτες του. Απέναντι στην τακτική της ηθικολογίας και της σκανδαλολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναμένει να συνεχιστεί εντονότερα μέχρι τις εκλογές «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη» είναι αυτό που έχει διαμηνύσει στους υπουργούς της κυβέρνησης του.

Πρώτο μέτωπο η οικονομία

Το πρώτο μέτωπο είναι η οικονομία, εκεί όπου θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική τους επόμενους μήνες με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβαρύνει τους δανειολήπτες. Με την αυστηρή προϋπόθεση να μην υπερβεί τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, για να αποφύγει κάθε περιπέτεια που κόστισε ακριβά στο παρελθόν, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η στήριξη στα νοικοκυριά

-ειδικά τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις- απέναντι σε αυτή την παγκόσμια έξαρση της ακρίβειας.

Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί παραπάνω από 7 δισ. ευρώ για την συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο. Τα Χριστούγεννα έρχεται η ενίσχυση παραπάνω από ένα εκατομμύριο πολιτών με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου οι αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες -καθώς φαίνεται- θα ξεπεράσουν το 7,5%. Παρά την δυσμενή συγκυρία η οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 δημιουργώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης και οικονομικές ελαφρύνσεις στο δρόμο προς τις εκλογές.

Τα ελληνοτουρκικά 

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελλάδα και Τουρκία βαδίζουν παράλληλα προς τις κάλπες, κάτι που επιτείνει την ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς αυξάνει την προκλητική ρητορική και την ένταση σε μια προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η οικονομία μαστίζεται από τον πληθωρισμό, η λίρα κατρακυλά και οι πολίτες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Η Αθήνα παρακολουθεί την κλιμάκωση σε ρητορικό επίπεδο από την πλευρά της Τουρκίας αντιτάσσοντας ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η ψυχραιμία εδράζεται στην ισχυροποίηση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και της ξεκάθαρης στήριξης που απολαμβάνει από συμμάχους και εταίρους, καθώς οι ελληνικές θέσεις έχουν βρει ανταπόκριση και ο τουρκικός αναθεωρητισμός να καταδικάζεται πλέον από όλους. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μπει σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων, όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποδίδει εν μέρει το τουρκικό ντελίριο προκλητικότητας στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος. «Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία», όπως είπε από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ισχυρό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Επειδή, όμως, ο δρόμος προς τις κάλπες δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, η προσέγγιση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της λασπολογίας και του διχασμού που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσήλωση της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κοινωνία είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Το κυβερνών κόμμα ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης δείχνει να ανθίσταται στη φθορά του χρόνου και να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού, όπως συχνά σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Ο πόλεμος φθοράς που έχει ξεκινήσει η Κουμουνδούρου προς το παρόν, σύμφωνα με τα ευρήματα όλων των μετρήσεων, δεν αποδίδει, όμως, την ώρα των εκλογών μπορεί να στοιχίσει τον κρίσιμο αριθμό ψηφοφόρων που δεν θα κρίνει την πρωτιά αλλά την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό τον κίνδυνο θέλει να αντιμετωπίσει εγκαίρως το κυβερνητικό επιτελείο, προσαρμόζοντας την στρατηγική του. Για αυτό οι απαντήσεις θα είναι άμεσες, κάθε φορά που η Κουμουνδούρου θα καταφεύγει στην δημιουργία εντυπώσεων και την παραπλάνηση των πολιτών με ψευδή στοιχεία, όπως στην υπόθεση των πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό επιτελείο θα ξεκινήσει σταδιακά να θυμίζει τα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «που αποδοκιμάστηκε στις προηγούμενες εκλογές από τον ελληνικό λαό εξαιτίας της τραγικής κυβερνητικής της θητείας», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Σε αυτά περιλαμβάνουν την «περήφανη διαπραγμάτευση» των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα, τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες, τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών που «λιάζονταν» στην ελληνική επικράτεια, έως την φορομπηχτική πολιτική που εξόντωσε τη μεσαία τάξη και το σχέδιο άλωσης της ελληνικής Δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα. Όλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές «απαξίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή συνείδηση και έφεραν τη χώρα σε δεινή θέση σε κάθε επίπεδο».

Η σύγκριση 

«Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα των δύο κυβερνήσεων και θα επιλέξουν ποιος πρωθυπουργός και ποιο κόμμα θα κρατήσουν το τιμόνι της χώρας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα», όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές είναι απολύτως εφικτός για τη ΝΔ.

Σκανάρισμα των υποψηφίων 

Ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ήδη συγκεντρώνονται βιογραφικά για την στελέχωση των ψηφοδελτίων. Στόχος, όπως διαμηνύουν αρμόδια στελέχη, είναι η ανανέωση τους με πρόσωπα που έχουν έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες, ικανότητες και αναγνωρισμένη επαγγελματική και κοινωνική πορεία. Το σκανάρισμα των υποψηφιοτήτων έχουν αναλάβει ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι όταν ολοκληρώσουν την προεργασία θα παρουσιάσουν τις τελικές λίστες στον κ. Μητσοτάκη μετά τις γιορτές για να κλειδώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης και ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη τετραετία που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών στην προεκλογική περίοδο.

Related posts

Ομάδα συντονισμού και διαχείρισης για τον κορωνοϊό συστήνει η Περιφέρεια ΑΜΘ

admin

Μεταξύ 16ης και 18ης Ιανουαρίου ο Μηταράκης στον Έβρο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης εναλλακτικού σεναρίου

editor

Τουρκία: Πιθανή διακοπή των ερευνητικών επιχειρήσεων στην Α. Μεσόγειο

editor
06/12/2022 19:35