24 Σεπτεμβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Αλλαγή στάσης από Ακάρ: Η Τουρκία είναι αυτή που επιθυμεί τον διάλογο

Μικρή αλλαγή ρητορικής από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ καθώς τώρα καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, τονίζοντας όμως ότι η Αθήνα είναι αυτή που δεν επιθυμεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στη Milliyet, μίλησε για «επίκληση του διεθνούς δικαίου, των αρχών καλής γειτονίας και του διαλόγου», προκειμένου να επιτευχθεί μια «μόνιμη» λύση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Ακάρ σημείωσε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πως η τουρκική στρατιωτική αποστολή πήγε δύο φορές στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική ήρθε μία φορά στην Άγκυρα. Μάλιστα, επανέλαβε πως η Τουρκία είναι αυτή που επιθυμεί το διάλογο, ενώ στην Ελλάδα, είπε πως ορισμένοι πολιτικοί «ξυπνούν το πρωί και μπαίνουν σε έναν αγώνα για το τι να πουν εναντίον της Τουρκίας».

Ακάρ: Να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά η Ελλάδα – Νέες προκλήσεις για εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα

Εκθέτοντας για άλλη μια φορά το γνωστό αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Ακάρ μίλησε και για τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, που είναι στα 10 ναυτικά μίλια, ενώ τα χωρικά ύδατα είναι 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που «δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο». Σημείωσε, δε, προκαλώντας, πως η Τουρκία δεν είναι εκείνη που ξεκινά τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο.

Αναφορικά με την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, απέφυγε αυτήν τη φορά την εμπρηστική ρητορική, προχωρώντας σε μια γενική αναφορά.

Για τη μειονότητα στη Θράκη

Σε σχέση, δε, με την μειονότητα στη Θράκη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε για άλλη μια φορά πως είναι «τουρκική», πως η Ελλάδα την «αγνοεί», ενώ έθεσε και ζήτημα μειονοτικών σχολείων και εκπλήρωσης των θρησκευτικών τους αναγκών, τα οποία – κατά τον ίδιο – η Ελλάδα παρακωλύει.

Related posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

editor

Ζορίζονται οι Τούρκοι απ’ την κατασκευή του φράχτη – Στρατιωτική παρουσία, βρισιές στα… ελληνικά και σειρήνες

editor

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να καταδικαστεί στην πράξη η τουρκική επεκτατική πολιτική

editor
24/09/2023 23:17