28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Τα κρούσματα του κορονοϊού θα αυξηθούν τους προσεχείς μήνες, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε παγκόσμια κλίμακα προβλέπεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό στα περίπου 18,7 εκατομμύρια ημερησίως περί τις αρχές Φεβρουαρίου, από 16,7 εκατ. το τρέχον διάστημα, κυρίως εξαιτίας του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, υποδεικνύει ανάλυση του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αναμένεται ότι θα είναι πολύ λιγότερες από ό,τι τον περασμένο χειμώνα, όταν είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους σχεδόν στα 80 εκατομμύρια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2022 εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, σημειώνεται στην ανάλυση.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να ακολουθηθεί από ανάλογη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, εκτιμά το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Προβλέπει ότι οι θάνατοι παγκοσμίως σε ημερήσια βάση εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός θα είναι κατά μέσον όρο 2.748 την 1η Φεβρουαρίου, από 1.660 το τρέχον διάστημα. Τον Ιανουάριο, οι θάνατοι ήταν πάνω από 11 χιλιάδες ημερησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εκτίμηση του IHME είναι πως τα κρούσματα σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά το ένα τρίτο σε πάνω από ένα εκατομμύριο, εξαιτίας της επιστροφής των μαθητών και των φοιτητών στις τάξεις και του ότι ο κόσμος θα συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους λόγω του πιο ψυχρού καιρού.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η έξαρση των μολύνσεων στη Γερμανία έφθασε ήδη στην κορύφωσή της. Αναμένει ότι θα έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο και πλέον περί τον Φεβρουάριο, στις 190.000 ημερησίως.

Κατά την ανάλυσή του, η πρόσφατη έξαρση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και BQ.1.1· είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τις επόμενες εβδομάδες.

Η ταχεία αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία στη Γερμανία -η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020- προκαλεί ανησυχία, κατά την ίδια πηγή.

Το IHME κρίνει πως η νέα υποπαραλλαγή XBB της Όμικρον, στην οποία αποδίδεται η απότομη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στη Σιγκαπούρη, είναι πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της COVID-19.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της XBB δεν αναμένεται να είναι πολύ σοβαρός, καθώς όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον πιθανόν έχουν ανοσία, πάντα κατά την ανάλυση του ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Related posts

Κομοτηνή: Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της παλιάς Νομικής Σχολής

editor

ΟΠΕΚΑ: Πότε «μπαίνει» στα ΑΤΜ το επίδομα παιδιού

admin

Αγρότες εν δράσει

editor
28/03/2024 23:35