28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τ. Θεοδωρικάκος: Διεθνής καταγγελία για την προκλητική, βάρβαρη και μεσαιωνική συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας στα σύνορά μας στον Έβρο είναι προκλητική και πολλές φορές είναι απολύτως απάνθρωπη, βάρβαρη και μεσαιωνική. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το περιστατικό με τους 92 μετανάστες καταγράφεται σε επίσημη έκθεση της Frontex», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA». Παράλληλα, όσον αφορά την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης, σημείωσε ότι «η ΕΛΑΣ κινήθηκε με μυστικότητα και επαγγελματισμό και εξάρθρωσε το δίκτυο», ενώ προσέθεσε πως «οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα για όλους χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αστερίσκους».

Ο κ.Θεοδωρικάκος, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, κατήγγειλε, όπως είπε, την τουρκική προκλητικότητα, ενώ τόνισε: «Παρουσίασα τα αρχεία στους συναδέλφους μου, συνομίλησα ξανά με την αρμόδια επίτροπο, την κυρία Johanson, και πιστεύω ότι το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται όλο και περισσότερο ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις. Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία. Και είναι ένα πρόβλημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των στοιχειωδών αρχών του ανθρωπισμού».

Όσον αφορά την εικόνα με τους 92 γυμνούς μετανάστες, ο υπουργός επεσήμανε: «Σόκαρε πάρα πολύ τους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσει την καταγγελία της τουρκικής πλευράς για αυτό το γεγονός, διότι δεν είναι μόνο ότι το έκαναν, είναι και ότι είχαν και το θράσος να προσπαθήσουν να γυρίσουν ανάποδα την υπόθεση και να πουν ότι αυτό το οργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Είναι ντροπή για τις κρατικές Αρχές της Τουρκίας να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, τα ψέματα και οι συκοφαντίες δεν είναι τρόπος άσκησης διεθνούς πολιτικής, θα πρέπει να αποδεχθούν ότι το 2022 δεν είναι 2019, η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, έχει χτίσει ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, έχει αναπτύξει την αξιοπιστία και το κύρος της διεθνώς και στρατιωτικά είναι πολύ ισχυρότερη και οι Τούρκοι οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται η εκπαίδευση άλλων 250 συνοριοφυλάκων, που θα υπηρετήσουν σε λίγο διάστημα στον Έβρο, σε δύο με τρεις μήνες, και ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράχτη. «Εχει αποδειχθεί ότι ο φράχτης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής ενάντια στο να υπάρχουν λαθρομετανάστες», υποστήριξε. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα πρώτα 35 χιλιόμετρα να κατασκευαστούν με εθνικούς πόρους, από τον προϋπολογισμό της χώρας μας, και ταυτόχρονα διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους γιατί είναι κάτι που αφορά την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Κάθε ημέρα οι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στη χώρα είναι της τάξεως των 1.500 και συνήθως οδηγούνται εκεί από τις ίδιες τους τουρκικές Αρχές, οι οποίες συνεργάζονται με διακινητές, με ανθρώπους οι οποίοι εγκληματούν. Επαναλαμβάνω ότι μόνο αυτό το εννεάμηνο, στη χώρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 1.200 διακινητές παράνομων μεταναστών. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δουλειά, τυπικά και ουσιαστικά τα σύνορα είναι απροσπέλαστα για την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι κρίσιμο και καθοριστικό να επιταχυνθεί η κατασκευή του φράχτη, ο οποίος πιστεύω ότι θα συμβάλει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο», εξήγησε.

Παράλληλα, όσον αφορά την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης, ο κ. Θεοδωριάκος σημείωσε: «Αυτή η ανατριχιαστική και απάνθρωπη υπόθεση της 12χρονης κοπέλας, η οποία κακοποιήθηκε με τον πιο βάρβαρο και άγριο τρόπο, έχει εξιχνιαστεί από την ΕΛΑΣ, η οποία κινήθηκε με μυστικότητα όπως έπρεπε, με επαγγελματισμό, εξάρθρωσε το δίκτυο αυτών που κρύβονται πίσω από αυτήν την υπόθεση. Η υπόθεση αυτή, σήμερα, βρίσκεται στην ανακρίτρια, η οποία καθοδηγεί τις έρευνες. Η ΕΛΑΣ έχει στενή συνεργασία με τις ανακριτικές Αρχές και διευκολύνει και διεκπεραιώνει το έργο που της ανατίθεται. Είναι προφανές ότι υπάρχουν και άλλοι που κρύβονται πίσω από όλο αυτό το σκοτεινό πέπλο μίας, επαναλαμβάνω, απάνθρωπης υπόθεσης εναντίων ενός μικρού κοριτσιού, αλλά όπως ξέρετε οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται. Έχουμε αποδείξει, γιατί αυτό είναι πράξεις και όχι λόγια, πως οι νόμοι τηρούνται, τηρούνται απαρέγκλιτα για όλους χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αστερίσκους. Όσοι έχουν υποπέσει σε τέτοιου είδους εγκληματικές δράσεις και έχουν κακοποιήσει αυτό το παιδί, θα συλληφθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα έχουν την τύχη που τους αξίζει. Έχει αποδειχθεί ότι τίποτα δεν καλύπτεται. Τα πάντα αποκαλύπτονται και όλοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ακόμα και αν κάποιες φορές υπάρχει μία καθυστέρηση, αλλά η δουλειά γίνεται με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο. Είναι άριστη η συνεργασία της αστυνομίας με τις ανακριτικές Αρχές και η δουλειά αυτή προχωρά με αποτελέσματα. Τα ονόματά τους φυσικά και θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα έχουν την τύχη που τους αξίζει».

Τέλος, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ασφάλειας στις γειτονιές τονίζοντας: «Οδηγούμε 1.500 πρόσθετους αστυνομικούς στις περιπολίες, καθώς πολύ σύντομα τα δικόγραφα αρχίζουν και μεταφέρονται με ηλεκτρονικό τρόπο και σταματάει ένα πάρεργο δεκαετιών για την ΕΛΑΣ. Στο λεκανοπέδιο, καθημερινά περιπολούν 3.300 αστυνομικοί. Από εκεί και πέρα, σε κατά τόπους περιπτώσεων που υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα ακολουθούνται από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και αρχίζουν και υπάρχουν περαιτέρω παρεμβάσεις, ώστε να μειώνονται προβλήματα έλλειψης προσωπικού όταν υπάρχουν και είναι κατανοητό ότι υπάρχουν. Αλλά η συνολική εικόνα είναι ότι η εγκληματικότητα που αφορά τον μέσο πολίτη, σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019, είναι 25% μικρότερη. Αυτή είναι η αλήθεια που καταγράφουν οι αριθμοί και οι αριθμοί λένε πάντοτε την αλήθεια. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν θα μειωθεί δραματικά η εγκληματικότητα και οι πολίτες θα νιώθουν πάλι σε ολόκληρη τη χώρα ασφαλείς. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο, άλλωστε, εργαζόμαστε».

Related posts

Τ. Θεοδωρικάκος: Είναι λυπηρό η Τουρκία να επαναλαμβάνει συκοφαντικούς ισχυρισμούς χωρίς αποδείξεις

editor

Κ. Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα

editor

Πόλη & Πολίτες: “Ο κ. Ζαμπούκης παρουσιάζεται ως ο διαφημιστής του Δήμου με όσα η παράταξή μας έχει καταφέρει!”

editor
28/03/2024 12:46