28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ερντογάν: Στη Θράκη ετοιμάζουμε με τον Πούτιν κόμβο φυσικού αερίου

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύει την «θράκη» ως τον καταλληλότερο τόπο εγκατάστασης του κόμβου φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει με τον Πούτιν.

Ο Ερντογάν μίλησε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Κατά τις διμερείς συζητήσεις με τους ομολόγους του, ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν των οποίων οι σχέσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ίδρυση μεγάλου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, είπε: «ελπίζω να το ιδρύσουμε όπου είναι το καταλληλότερο μέρος».

Κόμβος φυσικού αερίου Ρωσίας-Τουρκίας

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, «Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη», είπε: «Πώς θα έβλεπε η Τουρκία ένα τέτοιο έργο; Κάποιοι ειδικοί άρχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους ότι το έργο θα μπορούσε να συνεπάγεται ειρήνη».

«Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση μιας πιο σταθερής περιφερειακής πολιτικής; Και πιο πρόσφατα, ο Πούτιν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια του Turkish Stream. Υπάρχει πραγματικά τέτοια ανησυχία, ποια είναι τα μέτρα της Τουρκίας;», γράφει το Αnadolu.

H «Θράκη» το καταλληλότερο μέρος

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την εξής απάντηση στην ερώτηση, αναφέροντας πως «για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ως ο πιο σημαντικός τόπος», αναφερόμενος στην Ανατολική Θράκη. «Έχουμε δώσει εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να πραγματοποιήσουν μια κοινή εργασία . Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί».

Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής όπου είναι το καταλληλότερο μέρος. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής. Το Υπουργείο Ενέργειας μας και οι Φυσικοί Πόροι και η ρωσική πλευρά θα κάνουν τη δουλειά και θα μας την παρουσιάσουν, και μετά θα έχουμε κάνει το βήμα. Θα είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε εδώ. Σήμερα πήραμε γρήγορα την απόφαση».

Η πρόθεση Τουρκίας-Ρωσίας για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου, συναντά ήδη τις πρώτες αντιδράσεις με χαρακτηριστική τη θέση της γαλλικής προεδρίας που χαρακτήρισε την πρόταση «άνευ νοήματος», τη στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει την απεξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.

Related posts

Η δήλωση του Χριστόδουλου Τοψίδη για το εκλογικό αποτέλεσμα

admin

Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή γης

editor

Μαφία φυλακών: «Βόμβες» Αντωνόπουλου – Ποιους πολιτικούς και δικηγόρους εμπλέκει στην υπόθεση Energa

admin
28/03/2024 21:55