5 Φεβρουαρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ορεστιάδα: Εισαγγελική παρέμβαση για διαγωνισμό έργου 6 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας στο ρεπορτάζ του Βασίλη Πρεμίδη, την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη «διακρίβωση της τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας κατά Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης» από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ορεστιάδας, παρήγγειλε η αντιεισαγγελέας Ορεστιάδας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το έργο της «αναβάθμισης Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κτιριακού συγκροτήματος δήμου Ορεστιάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενιαίας διαχείρισης».

Πρόκειται για τον διαγωνισμό ύψους 6 εκατ. ευρώ, που όπως είχε ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ το Evros-news.gr στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, κατακυρώθηκε στην εταιρεία «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Κ/ΞΙΑ “ΑΚΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε.-ΜΕ.ΚΟΝ. Α.Ε.”» (η ΑΚΜΩΝ ανήκει στην οικογένεια Λασκαράκη από την Αλεξανδρούπολη), με έκπτωση μόλις 5% και αφού οι άλλες 4 εταιρείες που αρχικά κατέθεσαν προσφορές, έδωσα έκπτωση από 16% έως και 46,70%.

Τελικά η Ειδική Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, με δυο έγγραφα ξεκαθάρισε την άρνηση της να εγκρίνει τον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα αυτός να ακυρωθεί και να επαναληφθεί.

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις αφορούσαν τα κτίρια του 8ου δημοτικού σχολείου, του 9ου νηπιαγωγείου, του 2ου γυμνασίου, του παλαιού κλειστού γυμναστηρίου και του κλειστού κολυμβητηρίου, τα οποία βρίσκονται σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα.

Η προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε για την διερεύνηση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 και 2 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Με την πρώτη απόφαση αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος και με τη δεύτερη κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο, προϋπολογισμού 5,7 εκ. ευρώ περίπου, με ποσοστό έκπτωσης 5%. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στην οποία εστάλη η διαγωνιστική διαδικασία και τα σχετικά δικαιολογητικά, διατύπωσε αρνητική γνώμη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου με τον συγκεκριμένο τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός, ενώ θεώρησε ότι το ποσοστό έκπτωσης του 5% είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Οικονομική Επιτροπή, με νεότερη απόφαση που πήρε στις 19 Απριλίου του 2022, ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση κατακύρωσης του έργου.

Η προκαταρκτική εξέταση έχει ανατεθεί σε πταισματοδίκη που ήδη έχει καλέσει για ανωμοτί καταθέσεις τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Related posts

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά αμοιβή για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

admin

Μετά από 46 χρόνια ο Παιδικός Σταθμός Σαμοθράκης διαθέτει ενεργή σύμβαση με παιδίατρο!

editor

Δήμος Αλεξανδρούπολης: 17 νέες προσλήψεις

admin
05/02/2023 23:16