24 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ξέφυγε πάλι ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα θέλει σύγκρουση, δεν θέλει ειρήνη – Πρέπει να απαντηθεί από εμάς

Οξεία επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρό του και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET είπε ότι «όποιος και να απειλεί την Τουρκία ισχύει το “μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά”», ενώ για τις ΗΠΑ είπε ότι «χάλασε το ζύγι στο ζήτημα της ισορροπίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα να ξέρει πως αυτά που κάνει δεν έχουν όφελος στις ΗΠΑ, ούτε στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψει στην ισορροπία.

Αναλυτικά, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης ο Τσαβούσογλου είπε: «Οποιος και να απειλεί την Τουρκία ισχύει το ‘μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά. Η Ελλάδα αν θέλει μπορεί να το πάρει πάνω της ή και όχι…  Η Τουρκία για δικά της συμφέροντα το κάνει και πρέπει να ξέρουν».

Και ο Τσαβούσογλου συνέχισε επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Άγκυρας: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που υπογράφηκαν για την ειρήνη. Ο λόγος αποστρατιωτικοποίησής τους ήταν αυτός. Για τη συνέχιση της ειρήνης πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Άρα θέλει σύγκρουση, δεν θέλει ειρήνη. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί από εμάς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επαναλαμβάνοντας ότι «στην Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

Το μνημόνιο με τη Λιβύη – «Πανικοβλήθηκε η Ελλάδα»

Ακολούθως ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας ότι «με τη Λιβύη είχαμε υπογράψει συμφωνία και το 2019. Μας λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμότητα να υπογράψει. Αλλά η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης».

Επίσης, είπε ότι «ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ αυτόν καλούν. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών. Η Αίγυπτος είπε την αντίρρηση της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, δεν είπε κάτι εναντίον της συμφωνίας».

Και εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας λέγοντας: «Η Ελλάδα σε κάθε θέμα κάνει το ίδιο. Εκφράζει τις ενστάσεις της πάλι. Είναι σε κατάσταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες κτλ. Εσάς τι σας νοιάζει!!!

» Αν υπήρχε ένα σημείο που περιελάμβανε μια συγκεκριμένη περιοχή πως είναι συζητήσιμη για εκείνους. Ο σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη είναι η Τουρκία».

Συνεχίζοντας το παραλήρημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «H Eλλάδα είναι ενοχλημένη επειδή η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης. Δεν το χωνεύουν αυτό. Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας, που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών.

» Καλώ την Ελλάδα να άρει την ένταση της, να οδηγηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα λέει ψέματα. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης έχει άδικο. Άρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας. Εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

» Λέμε στην Ελλάδα πως αν λες ‘πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ’, τότε θα σου πούμε ‘καλημέρα’ ( το λέει στα ελληνικά) να ξυπνήσεις από τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε ωφελούν».

Και κατέληξε: «Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα. Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

Κουρτουλμούς: Να προσέξει η Ελλάδα μη γίνει Ουκρανία

Στο νέο κρεσέντο επιθετικότητας συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα «μη γίνει Ουκρανία».

Μιλώντας στο CNN Turk ο Κουρτουλμούς είπε: «To τελευταίο διάστημα κάτω απο τη μύτη μας, από την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη βλέπουμε πως ανοίγουν στρατιωτικές βάσεις. Ουσιαστικά είναι αμερικανικές βάσεις υπο την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Όμως αυτές οι βάσεις που έχουν εγκατασταθεί στα νησιά που πρέπει είναι υπο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, είναι από τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση. Αυτά δεν έχουν όφελος για την Ελλάδα. Η χώρα αυτή, η Ελλάδα, πρέπει να συνέλθει και να λογικευτεί.

Πρέπει να καταλάβει πως με την Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πλάκα και να προκαλεί. Να καταλάβει και να θυμηθεί άλλη μια φορά πως οι δυναμεις που σήμερα βρίσκονται πίσω της στη δύσκολη στιγμή θα την αφήσουν μόνη της. Και ως παράδειγμα να μην αγνοήσει την κατάσταση που έχει συμβεί τώρα στην Ουκρανία.

Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αυτό επιθυμούμε, Όμως κάποιοι μην επιχειρήσουν να μπουν ανάμεσα μας και όταν υπάρχει τέτοια ανισορροπία στην κόσμο, μην επιχειρήσουν να ανοίξουν ένα επιπλέον μέτωπο στο Αιγαίο!!Εμείς με τίποτα δεν υποχωρούμε απο τα εθνικά μας συμφέροντα.

O πρόεδρος επαναλαμβάνει συνέχεια το σύνθημα ‘μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’. Αυτό τι σημαίνει;

Αυτό σημαίνει μην προσπαθείτε να δοκιμάσετε την  Τουρκία. Μην αγνοείτε την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας όπως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές που της ανήκουν. Mην κάνετε βήματα βασιζόμενοι σε άλλους. Αν το κάνετε θα πληρώσετε το τίμημα. Αυτό σημαίνει και βλέπουμε πως η απέναντι πλευρά πήρε το μήνυμα».

Related posts

Ουκρανία: Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το 30% της ενεργειακής υποδομής της χώρας σε δύο ημέρες

editor

Θ. Πλεύρης: Εξασφαλισμένη η επάρκεια φαρμάκων – Τα γενόσημα καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι των ελλείψεων

editor

Οι απειλές κατά της Ελλάδας ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα

editor
24/07/2024 18:03