21 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Στις εκδηλώσεις μνήμης στο μαρτυρικό Δοξάτο ο υφ. Μακεδονίας – Θράκης

Οι Έλληνες πολίτες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε, από τη Δράμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, στις εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής, τον Σεπτέμβριο του 1941.

Ο κ. Καλαφάτης παρέστη στο μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, τοποτηρητή της ιεράς μητροπόλεως Δράμας, και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων.

Στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι: «Είναι οι μνήμες από την αιματοβαμμένη ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1941, που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στη μαρτυρική πόλη της Δράμας. Είναι το χρέος τιμής στα θύματα της θηριωδίας που εξαπέλυσε η φιλοναζιστική βουλγαρική κατοχή, ενάντια στην εξέγερση των Ελλήνων. Είναι η κοινή πεποίθηση ότι ταιριάζει ύμνος σ’ εκείνους που έβαλαν πάνω από όλα την Ελλάδα, την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τους τιμούμε ευλαβικά και υποκλινόμαστε στη θυσία τους. Εκπέμπουμε ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Οι Έλληνες θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας».

«Το ίδιο μήνυμα», συνέχισε ο κ. Καλαφάτης, «στέλνουμε και στους εξ Ανατολών γείτονές μας. Έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα για να περάσει αέρας διαλόγου, αλλά μόνο εάν και εφόσον ξεκινά από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κρατάμε ταυτόχρονα ερμητικά κλειστές τις πόρτες για κάθε πέρασμα που αφορά στην επιβουλή των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Απορρίπτουμε τις αυθαίρετες διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε τις θρασύδειλες αιτιάσεις για την οχύρωση των νησιών μας. Ασκούμε νόμιμο δικαίωμα άμυνας απέναντι σε μια χώρα που κατέχει τη μισή Κύπρο. Απέναντι σε μια χώρα που απειλεί με πόλεμο αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Απέναντι σε μια χώρα που παρατάσσει απέναντι στα νησιά μας τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Απέναντι σε μια χώρα που παραβιάζει καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας».

«Οι Έλληνες», τόνισε ο υφυπουργός, «μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν υποχωρούμε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις αυθαίρετες διεκδικήσεις. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τους συμμάχους στο πλευρό μας. Έχουμε ισχυρές και περήφανες Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε και την απόφαση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, για τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαφάτης μετέβη στο μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες το 1941 και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

Related posts

Καβάλα: Έκανε παράνομη ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

editor

Προσφυγή Λαμπάκη εναντίον Ζαμπούκη για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος

admin

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

editor
21/07/2024 15:36