«Ισχυρή Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες βράδυ στην Αλεξανδρούπολη η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς, με ομιλητές τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη και τον τ. Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η ανατροπή των σχεδίων του Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2020 “να διεμβολίσει επί του πεδίου με όπλο τους πρόσφυγες τα χερσαία σύνορα της χώρας” και η επιλογή του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για στρατιωτική χρήση από το ΝΑΤΟ, για μεταφορά φορτίων και η κατασκευή αγωγού καυσίμων για την τροφοδοσία των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι σύμφωνα με τον κ. Κατσανιώτη τα δύο γεγονότα που συμβολίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική, το έργο και τη βούληση της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε ολοκληρωμένη, συνετή κι αποτελεσματική. Αντιμετώπισε έκτακτες απειλές αλλά και ένταση στο Αιγαίο και διασφάλισε τα σύνορα της χώρας με τρεις τρόπους: Με το φράχτη στον Έβρο, την αναχαίτιση της παράνομης και εργαλειοποιημένης μετανάστευσης δια των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και «τις συμφωνίες που πέτυχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χάρη στην πολιτική μας η Ελλάδα είναι ήδη δυνατή και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο στα αμέσως επόμενα χρόνια», αποδίδοντας αυτή τη δυναμική στην «τεράστια πρόοδο που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια» στην οικονομία, την πολιτική, την άμυνα και την ίδια την ισχύ της χώρας.
Περιέγραψε την Ελλάδα ως «μία χώρα σύγχρονη με ισχυρή παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, που γίνονται πλέον αποδεκτές απ’ τους συμμάχους μας, έστω κι αν προκαλούν την οργή σε ορισμένους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό». Την εν λόγω εικόνα απέδωσε στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζεται συστηματικά σε όλα τα πεδία. Δημιουργεί συμμαχίες, δίνει λύσεις και δεν αποφεύγει τα ακανθώδη θέματα.
Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει μόνο στα σίγουρα και δεν κρατάει ίσες αποστάσεις, μέχρι να φανεί που κάθεται η μπίλια. Αυτό έπραξε και στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία… Αυτή η κυβέρνηση θα εργάζεται μέχρι να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτή είναι η μοναδική απάντηση ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό και ενάντια σε οποιονδήποτε θέλει να ξανασχεδιάσει το χάρτη της Ευρώπης κατά το δοκούν».
Αβραμόπουλος: Ο Πούτιν είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας και πολύ ορθά η ελληνική κυβέρνηση όρθωσε το ανάστημά της
Την ανάγκη να μη χάσουμε τη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων που άμεσα ή έμμεσα αφορούν την πατρίδα μας, οι οποίες μεταξύ άλλων έφεραν την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αβραμόπουλος. Χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως μία περίοδο ρευστότητας και αβεβαιότητας, σημειώνοντας πως πριν μία διετία ουδείς θα φανταζόταν πως θα περνάγαμε μία ακόμα κρίση μετά την οικονομική, την προσφυγική, την υγειονομική. Έκανε λόγο για κλονισμό σήμερα του οικοδομήματος της Ενωμένης Ευρώπης «που είναι η εγγύηση της ασφάλειας, της ακεραιότητας, της σταθερότητας και της προόδου μας», λέγοντας ότι είναι η ομπρέλα προστασίας μας και το μεγαλύτερο επίτευγμα όλων των εποχών.
Αναφέρθηκε εκτενώς στη Ρωσία και μέσω μίας σύντομης αναδρομής δήλωσε ότι η μελέτη της ιστορίας προοιώνιζε αυτό που συνέβη (σ.σ. την εισβολή στην Ουκρανία). «Το 2006 στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο ο Πούτιν είχε πει ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε στην εποχή μας ήταν η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τότε είχε προσθέσει ότι σήμερα για το 2006 στη μετασοβιετική Ρωσία 20 εκατ. Ρώσοι και μαζί και οι επικράτειες στις οποίες κατοικούν είναι έξω απ’ τα σύνορα της νέας Ρωσίας. Όλα αυτά θα γυρίσουν πίσω και άρχισε σιγά-σιγά να εφαρμόζει τα σχέδιά του. Το 2008 εισβάλει στη Γεωργία… Τα μηνύματα εστέλνοντο συνεχώς…. Το 2014 το σήμα εστάλη. Μην πλησιάζετε τα σύνορα της νέας Ρωσίας γιατί αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και σε πόλεμο κι έγινε. Ο Πούτιν είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας και πολύ ορθά η ελληνική κυβέρνηση όρθωσε το ανάστημά της, συντάχθηκε πλήρως με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. σε ότι αφορά τη στάση που θα’ πρεπε να ακολουθήσει η Δύση».
Έκανε λόγο για αφέλεια της Δύσης σε ότι αφορά στις διεθνείς εξελίξεις, εκφράζοντας την άποψη πως για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Ε.Ε. «έχουμε βαθύτατη κρίση, κρίση ασφάλειας, κρίση ανθρωπιστική που δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να πάει. Σ’ αυτό το μεγάλο σκηνικό η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή με θάρρος και τόλμη. Ο κ. Μητσοτάκης διαπνέεται από αντιλήψεις σύγχρονες σε ότι αφορά τη μετάφραση των γεγονότων της εποχής κι έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής …».
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Αβραμόπουλος και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες όπως είπε παρουσιάζουν έξαρση ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πήγαν πολύ καλά. «Εδώ και πέντε μήνες έχουμε δυστυχώς απροκάλυπτη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος», γεγονός που απέδωσε στις πιέσεις που ασκούνται στον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στη γείτονα. «Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή μας. Η ελληνική πλευρά χάρη στην ψυχραιμία και τη σύνεση που διακρίνει τον πρωθυπουργό αντιμετωπίζει αυτή τη δύσκολη κατάσταση με υπευθυνότητα. Δεν διολισθαίνουμε στον δρόμο που μας υποδεικνύουν οι συνομιλητές μας απ’ την άλλη πλευρά… Αυτό που εκπέμπει η Ελλάδα είναι αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ευθύνη… Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ, διαδραματίζει ένα ρόλο πολύ σημαντικό και εμείς οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας… Η Ελλάδα δεν απειλείται… Έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα, μία εξωτερική πολιτική που στηρίζεται σε αρχές και αξίες, μία ισχυρή θέση στο διεθνές σύστημα ακόμη και στην Ε.Ε. που αυτόν τον καιρό μπορεί να κλυδωνίζεται, αλλά μία από τις σταθερές της είναι η Ελλάδα».