9 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο: Ενημέρωση Θεοδωρικάκου-Μηταράκη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής

Νέος κύκλος έντασης αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, την οποία, όπως είναι προγραμματισμένο, θα ενημερώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Το προηγούμενο διάστημα, η υπόθεση των 38 μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν για ημέρες πάνω σε μια νησίδα στον Έβρο, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβήτησε τόσο τα γεγονότα που παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο όσο και το αν η νησίδα βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.

Επιπλέον, μεταφέρεται και σε αυτή την υπόθεση η ένταση από το θέμα των υποκλοπών καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε δύο φορές την «προσφορά της ΕΥΠ», αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και το Αιγαίο. Την πρώτη, στη δήλωση του μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και τη δεύτερη στη Βουλή. «Στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο», σημείωσε.

Και πρόσθεσε, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν δυνάμεις σε στην χώρα μας που σιγοντάρουν με ψέματα ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. «Η Τουρκία έστειλε μια ομάδα μεταναστών σε δικό της έδαφος και μόλις οι πρόσφυγες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μηταράκης θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα και στη συνέχεια να ενημερώσει για το τι συμβαίνει με τις μεταναστευτικές ροές σήμερα και πώς έχουν αλλάξει οι μέθοδοι των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Στον Έβρο, πλην των επεισοδίων του 2020, υπήρχε μια σταθερή ροή 400 – 500 ατόμων την ημέρα. Το τελευταίο διάστημα, οι ροές αυξήθηκαν σε 1.200 – 1.700 άτομα την ημέρα. Η αύξηση των μεταναστών στα σύνορά μας δεν σημαίνει ότι όλοι περνούν στην Ελλάδα, το αντίθετο, ελάχιστοι εισέρχονται στην χώρα μας. Στην πλειονότητα τους οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία. Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων, αλλά και η ανάπτυξη εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων από ένα τμήμα τους στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Ερντογάν.

Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και επιτρέπουν στα κυκλώματα να δρουν ανεξέλεκτα. Ορισμένοι μιλούν για υβριδικό πόλεμο, αν και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας τηρούν πολύ προσεκτική στάση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά μήκος των συνόρων στον Έβρο από την τουρκική πλευρά οι μετανάστες συγκεντρώνονται σε γήπεδα και άλλες διαθέσιμες εγκαταστάσεις, ενώ έχουν μετακινηθεί προς τα εκεί κυκλώματα από τη Σερβία και από τη Βοσνία.

Οι ροές στον Έβρο αυξήθηκαν επειδή αφενός η Ελλάδα είναι η πιο φθηνή και γρήγορη είσοδος για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και αφετέρου επειδή οι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί. Η Βουλγαρία έχει φτιάξει φράκτη κατά μήκος των συνόρων της, οι Ιταλοί δεν επιτρέπουν να περάσουν πλοία προς τη Λαμπεντούζα, και οι Ισπανοί έχουν επίσης χτίσει ένα τείχος στην πόλη Θέουτα, η οποία βρίσκεται στο Μαρόκο, αλλά είναι ισπανικό έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κυκλώματα πλέον δεν επιχειρούν να στείλουν στην Ελλάδα μετανάστες με βάρκες, αλλά ενοικιάζουν μεγάλα ιστιοπλοϊκά σκάφη και προσπαθούν να τους μετακινήσουν προς την Ιταλία.

Αυτή τη στιγμή στον Έβρο διεξάγεται ένας κλεφτοπόλεμος, με τα κυκλώματα να αναζητούν τα τρωτά σημεία κατά μήκος του ποταμού. Από αυτά προσπαθούν να περάσουν τους μετανάστες στην χώρα μας, και όπως πιστεύουν οι ελληνικές αρχές, έχουν πάρει το μάθημά τους από το 2020 και προσαρμόζουν τις μεθόδους τους. Αντί να σπρώχνουν μεγάλο αριθμό μεταναστών να κάνει ντου στα σύνορα, τους μετακινούν σε μικρότερες ομάδες από αυτά τα ευάλωτα σημεία.

Σε ότι αφορά την επίμαχη νησίδα με τους 38 μετανάστες, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού αποφάνθηκε ότι βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος. Αυτό δημιουργούσε τον κίνδυνο αν η Ελλάδα δεν κινούνταν προσεκτικά, να επιχειρούσε σε έδαφος της γειτονικής χώρας, με ότι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί δεδομένη την αντίδραση της Τουρκίας.

Από το 1926 που καθορίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Έβρο, με τα πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης των Ελληνοτουρκικών συνόρων, η κοίτη του ποταμού μεταβάλλεται διαρκώς. Γι΄ αυτό είχε σχηματιστεί μια μικτή επιτροπή από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο πλευρών, όχι για την επαναχάραξη των συνόρων αλλά για την επίλυση επιμέρους διαφωνιών, όπως αυτή που προέκυψε για τη νησίδα. Η επιτροπή αυτή αδρανοποιήθηκε καθώς δεν κατάφερνε να καταλήξει σε καμία συμφωνία.

Είτε η πίεση στον Έβρο αποτελεί σχέδιο της τουρκικής πλευράς είτε απλώς εξελίσσεται με την ανοχή της, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας την χρησιμοποιεί για να εκθέσει την Ελλάδα και να την κατηγορήσει ότι παραβιάζει τα σύνορα ή ότι συμπεριφέρεται απάνθρωπα στους μετανάστες. Προσφάτως το ΚΥΣΕΑαποφάσισε να επεκταθεί σταδιακά ο φράκτης κατά 80 χιλιόμετρα σε όλο το μήκος του Έβρου, με στόχο να φτάσει σε μήκος τα 120 χιλιομέτρα, και παράλληλα να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης.

Related posts

Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα έχει υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο με τα Rafale

editor

Κορονοϊός: 19 άτομα νοσηλεύονται στο ΠΓΝΑ – Κανένα κρούσμα στη ΜΕΘ

editor

Αποστολάκης: Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας

admin
09/12/2022 8:39