19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Η ιερή εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί έρχεται στην Κομοτηνή

Στις 6 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην Δυτική Είσοδο της Κομοτηνής στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου θα γίνει η υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί. Σύμφωνα με τον μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνα η απόφαση να έρθει στην Κομοτηνή η εικόνα Άξιον Εστί ελήφθη μετά από διπλή σύναξη και ομόφωνη απόφαση του Αγ. Ορους.

Η Αγία Εικόνα βγαίνει για 6η φορά από το 1060 χρόνια και αυτή η 6η φορά θα είναι στην Κομοτηνή. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης.

Από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλους τους ναούς της πόλης κάθε απόγευμα θα ψάλλεται η παράκληση της Παναγίας.

Να σημειωθεί ότι η Αγία Εικόνα έρχεται στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης  στον Εθνικό κορμό.

Επίσημοι προσκεκλημένοι θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος κ.κ Ιερώνυμος και όλοι οι  80 Μητροπολίτες της χώρας.

To αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:  Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 18:30 άφιξη της ιερής εικόνας στην Κομοτηνή, στη Δυτική Εισοδο της πόλης , Στις 7 επίσημη υποδοχή στο ηρώων της πόλης .Στις 7και μισή επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Tην Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία . Στις 11 θα γίνει η υποδοχή της Ιεράς  Κοινότητας του Αγ Όρους από τον δήμαρχο Κομοτηνής και το απόγευμα στις 7 θα ψαλεί η επίσημη δοξολογία επί τη Υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου στον ιερό Καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου  στις 7 το πρωί στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα γίνει απόδοσης της ανώτατης τιμής διακρίσεως της ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής εις τους : Πρωτεπιστάτην της Ιεράς Κοινότητας Αγ. Όρους  Αθω Πανοσιολογιότατον Χριστόφορον Ιβηρίτη και Πολιτικόν Διοικητην του Αγ. Ορους Αθανάσιο Μαρτίνο.

Επίσης την ίδια ήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη εις την ιεράν Μονήν Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Και κατόπιν ο Πατριάρχης θα μεταβεί στις Σάπες όπου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία επί τη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου εις τον ιερόν ναόν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών. Το απόγευμα θα ακολουθήσει εσπερινός και παρακλητικός Κανόνας εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο αντιπεριφερειαρχης Νικόλαος Τσαλικίδης και οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ θα υποδεχτούν την Ιερά Κοινότητα .Το βραδυ στις 9 θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 7 το πρωί θα ψαλλεί ο Ορθρος και η θεία Λειτουργία . Στις 10 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη εις την  Ιερά Μονή του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους. Και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Παπίκιο Όρος. Στις 6 το απόγευμα θα ψαλλεί ο Εσπερινός και Παρακλητικός Κανόνας εις την Υπεραγία Θεοτόκο.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Ενώ στις 11 θα γίνει η υποδοχή της ιεράς Κοινότητας υπό του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντού ΑΜΘ Υποστρατήγου Πασχάλη Συριτούδη και υπό του Αστυνομικού δ/ντου Ροδόπης ταξιάρχου Μιχάλη Σεβδυνίδη.

Στις 6 το απόγευμα θα ψαλλεί εσπερινός και ο παρακλητικός κανόνας εις την Υπεραγία Θεοτόκο και στις 7 το βράδυ  θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της Ιεράς Κοινότητας   στον Ίασμο και συγκεκριμένα στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Ιάσμου.

Στις  8:30 το βράδυ θα τελεστεί Αγρυπνία.

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος αγιασμός επί τη ενάρξει του σχολικού έτους 2022-2023 εις τον αύλειον χώρον του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής  παρουσία αντιπροσωπείας των σχολείων της Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης.

Στις 11 και μισή το πρωί θα αναχωρήσει για το Άγιον Όρος η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του “Αξιον Εστί” και η Ιερά Κοινότητα.

Related posts

Επίθεση με πέτρες σε όχημα στην οδό Άβαντος (φώτο)

editor

Καλάθι του νοικοκυριού: Ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στη λίστα

editor

Καλοκαίρι με αστάθεια, μπουρίνια και μποφόρ

admin
19/04/2024 16:57