1 Οκτωβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Νέες προκλήσεις από Τσαβούσογλου-Ακάρ: Η Ελλάδα να μάθει από την Ιστορία, να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες

Στο «κόκκινο» παραμένει η επιθετική ρητορική με μπαράζ προκλήσεων από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να παρουσιάσει τη χώρα μας ως «παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου με αιχμή τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Τόνισε ακόμη, σύμφωνα με τον Σκάι, ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να ανεχθεί αυτή την «ξεκάθαρη παραβίαση».

«Αλλά ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Ειρηνευτική Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί. Το φέραμε επίσης στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ, το ίδιο αναφέραμε και σε άλλες χώρες. Το φέραμε στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Διότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ακάρ: Εκείνοι είναι επεκτατικοί, έφτασαν μπροστά στη μύτη μας

Την ίδια στιγμή, ενοχλημένος για τον όρο «νεοθωμανισμός» εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όπως είπε η Ελλάδα που κατηγορεί την Άγκυρα για επεκτατισμό, επέκτεινε την επικράτειά της από το 1832 μέχρι το 1947 «κι έφτασαν μπροστά στη μύτη μας».

«Κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό και τώρα έβγαλαν μια νέα θεωρία του ‘νέοθωμανισμου’. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους του εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια», τόνισε ο Ακάρ.

Συνέχισε λέγοντας: «Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Αν το δείξετε ολόκληρη την οθόνη θα είναι καλύτερα. Χρωματικά θα δείτε έτσι το ετοίμασαν οι συνεργάτες. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός»;

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η Ελλάδα να μάθει από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει», ο Χουλουσί Ακάρ- σε ερώτημα για το αν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, ανέφερε ότι παρά την έκκληση της Τουρκίας για διάλογο, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, συνέχισαν να εντείνουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους με προκλητικό τρόπο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος: «Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνει μια θάλασσα φιλίας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και μπορούμε να το κάνουμε και αυτό», συμπλήρωσε.

«Άθλια απόπειρα εισβολής και θηριωδίες από την Ελλάδα πριν από έναν αιώνα»

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειος της «Μεγάλης Νίκης» αναφερόμενος στην Μικρασιατική Καταστροφή, που «τερμάτισε την άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες από την Ελλάδα πριν από έναν αιώνα», o Ακάρ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Related posts

Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή γης

editor

Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ! Η Τουρκία έτοιμη να «γεμίσει» το Αιγαίο με πυραύλους κατά πλοίων

editor
01/10/2022 15:28