28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Αλέξη, μην σκαλίζεις τη στάχτη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Βαγγέλη Περρή

Ο σ. Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε για τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αυτό που διαπίστωσε, είναι ότι εκ μέρους της κυβέρνησης υπάρχει «ένα πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης», συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στερείται ευαισθησίας, αδυνατεί να νιώσει «συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση άλλων ατόμων». Όταν ο σ. πρόεδρος του ΣυΡιζΑ συνδυάζει τις φωτιές με την ενσυναίσθηση, αυτομάτως δημιουργούνται συνειρμοί που παραπέμπουν στο παρελθόν.

Μεσημεριανή ενσυναίσθηση

23 Ιουλίου 2018. Οι υπεύθυνοι έχουν από ημέρες ειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι μεγάλος και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Γύρω στο μεσημέρι ξεσπάει φωτιά στη θέση Αέρας στην Κινέττα, έχει ταχύτητα 100 χιλιομέτρων, οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 τρέχουν αλλόφρονες, γιατί οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, απογειώνεται το αεροπλάνο του ενσυναίσθητου σ. Αλέξη Τσίπρα. Το δρομολόγιό του δεν περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, προορισμός του είναι το Μόσταρ της Βοσνίας. Η -όχι και τόσο διάσημη- ΜΚΟ «Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία» θα τον βραβεύσει για τη «συνεισφορά του στη διεύρυνση της ειρήνης στα Βαλκάνια» και οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ρίψη λουλουδιών στον ποταμό Νερέτβα.
Στις 5 η ώρα πέφτουν στα νερά τα πρώτα γαρύφαλλα και βγαίνουν οι πρώτοι καπνοί από το Νταού Πεντέλης.

Απογευματινή ενσυναίσθηση

Στις 5:20 η φωτιά έχει ξεφύγει από την Πεντέλη, η πορεία της είναι ανεξέλεγκτη. Τα εναέρια μέσα βρίσκονται μακριά, επιχειρούν στα διυλιστήρια της Motor Oil, παρόλο που -σύμφωνα με τον ανακριτή ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση- «η φωτιά στην περιοχή είναι ελεγχόμενη, έρπουσα προς θάμνους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στις πέριξ της Πεντέλης εστίες μόνο ένα ελικόπτερο. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα διότι, σύμφωνα πάλι με την δικογραφία, «μεταξύ 16:26-16:37 δίνεται εντολή σε δύο (κατάλληλα να επιχειρήσουν) ελικόπτερα να παραμείνουν ακινητοποιημένα, το ένα με απόφαση της διοίκησης και το άλλο για να παραλάβει τον κο Προκόπη Παυλόπουλο από την Τρίπολη». Στο μεταξύ, απειλούνται οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα, καίγεται ο Νέος Βουτζάς, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια και εγκλωβίζονται στη λεωφόρο Μαραθώνος. Στις 7 το απόγευμα το Μαξίμου στέλνει στα ΜΜΕ φωτογραφίες από τη «μεγάλη γιορτή της ειρήνης στη Βοσνία», με τον Τσίπρα να χαμογελάει για την προσωπική του επιτυχία.

Στις 7:50, όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες της πυροσβεστικής, γίνεται αναφορά για νεκρούς στο Μάτι.

Βραδινή ενσυναίσθηση

Στις 11.45 αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας ζητάει να λάβει πλήρη ενημέρωση, διότι «ετοιμάζεται ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή του πρωθυπουργού». Τον πληροφορούν ότι «υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο από τους δρόμους… Αν είναι μέσα στο σπίτι, δεν τους παραλαμβάνουμε. Τα περιστατικά είναι πολλά».

Η νύχτα είναι μακριά και ο τιμηθείς για τη διεθνή του ενσυναίσθηση, σ. Τσίπρας, έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. «Άφησε τη βράβευση στη μέση», τον επαινεί αργότερα η σ. Δούρου και η ΕΡΤ μεταδίδει ζωντανά τη σύσκεψη των αρμοδίων φορέων. Εισηγείται ο σ. υπουργός Δημόσιας Τάξης. ο οποίος όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, γνωρίζει για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από τις 18.36. Δεν λέει κουβέντα. Ο αητός της ντομπροσύνης, σ. Πολάκης, υιοθετεί την ίδια τακτική και σαν τα ατίθασα κρι-κρι, πηδάει από το ένα θέμα στο άλλο, καταλήγοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι τραυματίες στο Σισμανόγλειο και στο ΚΑΤ.

Ο Ευαγγελισμός είναι σε εφημερία, καλύπτουν και Αττικό και Θριάσιο από την άλλη πλευρά. Επίσης, έχουμε δύο κέντρα υγείας με εθελοντική προσφορά». Απουσιάζουν και σ’ αυτή την παρέμβαση οι νεκροί, αλλά ο αψύς Σφακιανός έχει μια λεβέντικη δικαιολογία. Η κυβέρνηση δεν είναι ό,τι κι ό,τι, υπάρχει σοβαρότητα και ακολουθεί ευέλικτες διαδικασίες, προκειμένου ένας νεκρός να χαρακτηριστεί νεκρός: «Ο νεκρός επιβεβαιώνεται από τον ιατροδικαστή και ο γιατρός βάζει τη σφραγίδα. Μετά ο γιατρός υπηρεσίας ενημερώνει το διευθυντή, αυτός τη διοίκηση του νοσοκομείου, από τη διοίκηση ενημερώνεται η αντίστοιχη ΥΠΕ και από εκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Η ΠΟΕΔΗΝ διαθέτει πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Ενημερώνει ότι «από τις 21:50 έως τις 22:30 το ΕΚΑΒ παρέλαβε τέσσερις νεκρούς, στις 23:15 άλλους δύο, στο Σισμανόγλειο μεταφέρθηκαν δύο νεκροί απανθρακωμένοι, στο Αγία Σοφία στις 22:00 υπήρχε νεκρό παιδάκι». Ο σ. αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δηλαδή, γνώριζε και υπηρεσιακώς ότι υπήρχαν νεκροί πριν βουβαθεί στη σύσκεψη της ΕΡΤ, αλλά και για αυτή την περίπτωση διαθέτει ένα αποστομωτικό επιχείρημα: «Η ΠΟΕΔΗΝ δεν νομιμοποιείται να υποστηρίζει όλα αυτά τα ανυπόστατα, γιατί λογοδοτεί σε κομματικά γραφεία και όχι στον ελληνικό λαό».

Μεταμεσονύκτια ενσυναίσθηση

Ο Τσίπρας κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ως υπεύθυνος ηγέτης και ως ευαίσθητος αριστερός δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το χάος και δεν ψελλίζει ούτε μία κουβέντα παρηγοριάς για τις οικογένειες των νεκρών. Ανακοινώνει ότι «η χώρα αντιμετωπίζει ασύμμετρη απειλή», ορολογία που από το 2007 εμπεριέχεται στο ιδεολογικό οπλοστάσιο του ΣυΡιζΑ. Την είχε λοιδορήσει, όταν η τότε κυβέρνηση χαρακτήρισε με τις ίδιες ακριβώς λέξεις τις πυρκαγιές στην Ηλεία. «Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής», ήταν οι αυστηρές δηλώσεις του σ. Αλέξη.

Η ενσυναίσθηση της επόμενης μέρας

Οι νεκροί πλησιάζουν τους 100. Ο σ. Τζανακόπουλος μαθαίνει να μετράει και εξηγεί στον ελληνικό λαό τους λόγους της τραγωδίας. Διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση επέδειξε άριστα αντανακλαστικά», γιατί αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον συγκυβερνήτη σ. Καμμένο «να επικοινωνήσει με σύμμαχες χώρες, για να ζητήσει στοιχεία από τους δορυφόρους, ώστε να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των εστιών φωτιάς». Παράλληλα, επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της ασύμμετρης απειλής, ανακοινώνοντας ότι ο αρμόδιος εξωγήινων θεμάτων, σ. Νίκος Παππάς, θα ενεργοποιήσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό «για να πάρει τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα». Πράγματι, ο σ. Νικόλας παρουσιάζει μια σειρά από δορυφορικούς χάρτες, πάνω στους οποίους έχουν ζωγραφιστεί κάποιες φλόγες. Η Ιχνογραφία θεωρείται σοβαρό ντοκουμέντο: «Εμπρησμό αποκαλύπτουν οι δορυφόροι», γράφει η εφημερίδα του σ. Βαξεβάνη. «Στα ίχνη των εμπρηστών. Δορυφορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα», συμπληρώνει η Εφημερίδα των Συντακτών. «Οι θερμικές εστίες είναι η μία δίπλα στην άλλη, κατά μήκος της εθνικής οδού», κάνει ακόμα πιο στέρεη την επιχειρηματολογία περί ταυτόχρονου εμπρησμού ο σ. Παππάς και όταν ολοκληρώνεται η έρευνα, αποδεικνύεται ότι οι ύποπτες «θερμικές εστίες» του ΣυΡιζΑ, στην πραγματικότητα, ήταν οι κολώνες της Δ.Ε.Η.

Η ενσυναίσθηση της μεθεπόμενης μέρας

Στο Μάτι βγαίνουν ακόμη καπνοί, η Ελλάδα πενθεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σ. Τόσκας βγαίνει στις τηλεοράσεις για να αναλάβει με ενσυναίσθηση τις ευθύνες του: «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν τα βρίσκω».
Ακόμα μεγαλύτερη ενσυναίσθηση δείχνει ο σ. Πολάκης: «Το σύνολο των μηχανισμών του κράτους λειτούργησε αποτελεσματικά, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΟΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο συγκυβερνήτης σ. Πάνος Καμμένος προτιμάει το BBC. Με πατριωτισμό και ειλικρίνεια ρίχνει την ευθύνη στο ΝΑΤΟ, γιατί «σε τέτοιες περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ» και φέρνει τους καμένους κατοίκους προ των ευθυνών τους: «Όλες αυτές οι κατοικίες έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Μετά από τέτοια τραγωδία, ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες».

Απευθύνεται στο κοινό με φόντο την ίδια περιοχή που προ μηνών είχε επισκεφθεί ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ σ. Πάντζας, ο οποίος απαιτούσε από τον παριστάμενο εισαγγελέα να νομιμοποιηθεί η αυθαίρετη δόμηση. Η συνέχεια αποτελεί έναν ύμνο στην ΣυΡιζΑική ενσυναίσθηση. Ο σ. υπουργός Άμυνας συναντάει ανθρώπους που στέκονται ανήμποροι δίπλα στις στάχτες και όταν ακούει την ιστορία παριστάμενου, που περιγράφει ότι με τα χέρια του έσωσε τα παιδιά του από τις φλόγες, τον αμφισβητεί και τον κατηγορεί: «Αυτά τα λες εσύ και ο Πορτοσάλτε».
Οι αριστεροί δημοσιογράφοι τα λένε καλύτερα. Η σ. Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφος στην Αυγή και στο Κόκκινο, σύζυγος του διευθυντή στο Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σ. Θανάση Καρτερού, γράφει με ενσυναίσθηση στο facebook: «Κόψτε τα “πρωτοφανή τραγωδία”, οι νεκροί του 2007 ήταν 63».

Η ενσυναίσθηση της επόμενης εβδομάδας

Ο σ. Αλέξης επισκέπτεται την περιοχή με τα καμένα, για να απαλύνει τον πόνο των κατοίκων. Τον περιτριγυρίζουν μέλη του ΣυΡιζΑ που υποδύονται τους ντόπιους, αλλά από το βάθος ακούγεται μία εκτός σκαλέτας φωνή που ζητάει μέτρα άμεσης ανακούφισης. «Να σου πω κάτι; Και να πάρεις τα 2.000 €, τι θα τα κάνεις; Θα τα σπαταλήσεις.», απαντάει ο ευαίσθητος ηγέτης. Μετά από λίγο μπαίνει στο 37μετρο γιοτ μάρκας Feretti, που ανήκει στον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, και βολτάρει στο Αιγαίο. Ως άνθρωπος με ενσυναίσθηση, έχει στο μυαλό του το πρόσφατο δράμα και επιλέγει να περνά τη μέρα του ανάμεσα στους καπνούς. Προέρχονται από τα επαναστατικά κουβανέζικά πούρα Cohiba. Επίσης, για να μην τον πλανέψει η dolce vita της μπουρζουαζίας, διαβάζει το βιβλίο «Ανεξέλεγκτα Στοιχεία». Διαδραματίζεται στην Ιταλία, την εποχή που οι Ερυθρές Ταξιαρχίες σκότωναν τους ταξικούς εχθρούς. Πριν γυρίσει σελίδα, καθαρίζει τα χέρια του γιατί ο σολομός λεκιάζει.

ΥΓ: Έτερο μνημείο ΣυΡιζΑικής ενσυναίσθησης αποτελεί η σ. Δούρου. Πρόκειται για την περιφερειάρχη που χαρακτήρισε τις φωτιές «στραβή στη βάρδιά μου», που γύρισε προεκλογικό σποτ με φόντο τα καμένα και η οποία κατήγγειλε ότι «οι τοξικοί αντίπαλοί μου διέγραψαν τα πλάνα της επίσκεψής μου μετά την τραγωδία». Το ίδιο πρόσωπο, ίσως εν αγνοία της, αναφέρεται και στην επίσημη καταγγελία του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσου. Υποστηρίζει ότι μόλις ανέλαβε την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, ανώτατο στέλεχος του υπέδειξε να μην αναζητήσει ευθύνες της περιφερειάρχου: «Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια!»

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

«Όμικρον» – Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

editor

Κοινωνικές Δομές και Κοινωνική Πρόνοια – Οι Θεμέλιοι Λίθοι της Σύγχρονης Αλεξανδρούπολης προς ένα πιο Ανθρώπινο Μέλλον!

editor

Στο επίκεντρο η Αλεξανδρούπολη: Έρχονται Πλακιωτάκης (21 Ιουλίου), Παναγιωτόπουλος, Πάιατ (23 Ιουλίου)

editor
28/03/2024 22:06