25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος Πολιτική

Επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες

Προγραμματίζεται η πρώτη επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «τις επόμενες ημέρες» για να θέσει πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων της σταρ του WNBA, Brittney Griner και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν στη Ρωσία, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Μια «ουσιαστική πρόταση» έχει κάνει ο Μπλίνκεν στη Ρωσία

Θα είναι η πρώτη τέτοια επικοινωνία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αν και ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι η νέα αυτή συνομιλία «δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία». Είπε επίσης ότι θα προειδοποιήσει τον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχτούν ρωσικές προσαρτήσεις ουκρανικού εδάφους. Επίσης, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μια «ουσιαστική πρόταση» στη Ρωσία για τους κρατούμενους, πριν από μερικές εβδομάδες.

«Υπήρξε μια ουσιαστική πρόταση στο τραπέζι, πριν από μερικές εβδομάδες, με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Οι κυβερνήσεις μας έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένως και απευθείας για αυτήν την πρόταση. Θα εκμεταλλευθώ την επικοινωνία (με τον Σεργκέι Λαβρόφ) για να δώσω συνέχεια στο θέμα και ελπίζω να οδηγηθούμε σε μια λύση», είπε ο Μπλίνκεν.

Ως τώρα, δεν έχει υπάρξει σχόλιο από τη Ρωσία για τις προαναφερθείσες δηλώσεις Μπλίνκεν.

Αντάλλαγμα ο Viktor Bout, ο «Έμπορος του Θανάτου», για τους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία;

Ο Μπλίνκεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για την προσφορά που είπε ότι έχει γίνει στη Ρωσία. Ωστόσο, η Ρωσία έχει εκφράσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση του Viktor Bout, ενός Ρώσου εμπόρου όπλων που ονομάστηκε «Έμπορος του Θανάτου», ο οποίος κατηγορήθηκε για δολοπλοκία να πουλήσει παράνομα όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικά, η ταινία του 2005 με τον Νίκολας Κέιτζ, «Lord of War» («Κυρίαρχος του πολέμου») βασίστηκε στη δράση του Viktor Bout.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει τον Ρώσο έμπορο όπλων -ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ- ως αντάλλαγμα για τους δύο Αμερικανούς.

Η πρόταση της Ουάσινγκτον στη Μόσχα έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος Μπάιντεν από οικογένειες ομήρων και κρατουμένων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Γκρίνερ – δύο φορές «χρυσής» Ολυμπιονίκη με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ – η οποία κρατείται στη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Γουίλαν καταδικάστηκε το 2020 σε φυλάκιση 16 ετών για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σκευωρίας. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Πρόσφατα απελευθερώθηκε ένας άλλος πρώην πεζοναύτης, ο Τρέβορ Ριντ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Related posts

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με παιδιά από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του Κενταύρου Ξάνθης

editor

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς φτάσαμε στη δίωρη σύλληψή του – «Βουνό» οι έρευνες σε βάρος του για τα απόρρητα έγγραφα, τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή

editor

Μεντβέντεφ: Εάν το ΝΑΤΟ ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, θα είναι κήρυξη πολέμου

editor
25/04/2024 3:35