20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Περιβάλλον Τοπικά Νέα

Φωτιά στη Δαδιά: Εκτός κινδύνου το χωριό – Στην εθνική οδό κατευθύνονται οι φλόγες

Συνεχίζεται και τη νύχτα η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά, με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στη προσπάθειά τους να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, ωστόσο η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά προς εθνική οδό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμουν ότι θα την αναχαιτίσουν. Στα νοτιοδυτικά, συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Η προσπάθεια πέφτει στα νοτιοδυτικά πριν από τον πυρήνα Α1 του Δρυμού. Στην Α1 Ζώνη βρίσκονται (άθικτα) όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών. Να σημειωθεί ότι ο Α1 είναι ο σκληρός πυρήνας της Δαδιάς.

Το κυβερνητικό κλιμακιο υπό τον Χρήστο Στυλιανιδη θα παραμείνει και την Δευτέρα στην περιοχή.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival, οι φλόγες, που ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα, κινήθηκαν απειλητικά προς το χωριό της Δαδιάς. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλούσε να κινηθούν προς το Σουφλί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που γύρισαν σε νοτιάδες. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν να πετούν. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο σημείο για να προστατεύσουν το χωριό από την πύρινη λαίλαπα.

Περί τις 22:00, το χωριό Δαδιά δεν απειλούταν πλέον αλλά η πυρκαγιά εκανε κηλιδωση βορειοανατολικά προς την εθνική οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι θα την αναχαιτίσουν, ενώ στα νοτιοδυτικά συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Τρία ενεργά και επικίνδυνα μέτωπα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Εκτροπή της κυκλοφορίας

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Η έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε χθες στις 18:50 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

141 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο τριήμερο.

Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες  τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Πάρα ταύτα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές και τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα.

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τις μεγάλες δυσχέρειες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και που έχουν να κάνουν με την πολύ πυκνή βλάστηση, την γεωμορφολογία του εδάφους, τις απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρουμε είναι ότι ενώ επιχειρούσαμε στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του Δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, πλησίον του χωριού Δαδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που προχθές βράδυ στις 23:50 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη-Σουφλί.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και μηχανημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί  σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα.

Related posts

Κλιμάκιο της Ελληνικής Λύσης σε Αλεξανδρούπολη & Κομοτηνή

editor

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των μεταλλείων της Κίρκης ως νεώτερο μνημείο

admin

Συλλογή αγαθών για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους της Σαμοθράκης

editor
20/04/2024 17:02