19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Εκδήλωση με θέμα «Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Περιφέρεια» στην Ορεστιάδα

Σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Περιφέρεια» που διοργάνωσε χθες στην Ορεστιάδα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν.Έβρου «Μαζί για Ζωή», συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Την εκτίμηση ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, εξέφρασε η κ. Γκάγκα αναφέροντας ενδεικτικά την εφαρμογή της τηλεϊατρικής «η οποία σήμερα υπάρχει πια σε όλη την Ελλάδα» βοηθώντας κάθε στιγμή τον γιατρό και τον ασθενή. Χαρακτήρισε ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σημειώνοντας πως « πρέπει να είναι προτυποποιημένα συνδεδεμένη με τη δευτεροβάθμια για να υπάρχουν όλες οι λύσεις στα προβλήματα των αρρώστων». Τόνισε την ανάγκη και τη σημασία την συνεργατικότητας η οποία δύναται να αποτελέσει τη βάση επίλυσης σχεδόν του συνόλου των θεμάτων του Συστήματος Υγείας. Παρουσίασε προτάσεις μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των άγονων ειδικοτήτων, της προσέλκυσης νέων γιατρών και επιστημόνων στο ΕΣΥ, της λειτουργίας περισσότερες ώρες των χειρουργείων, της μη λειτουργίας κλινικών πολλών ειδικοτήτων σε νοσοκομεία περιοχών με πληθυσμό της τάξης των 10.000 κατοίκων, με στόχο ένα ευνομούμενο σύστημα όπου γιατροί και ασθενείς θα είναι ευχαριστημένοι.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μία δύσκολη πραγματικότητα (σ.σ. κυρίως μετά την εμφάνιση της πανδημίας) η οποία επιβάλλει άμεσες παρεμβάσεις επουλωτικές στο Σύστημα Υγείας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεγάλη δυσκολία της περιόδου δεν είναι οι υποδομές καθώς όπως είπε υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη σταδιακή αναβάθμισή τους, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο εμφανίζει σημάδια κόπωσης, χρήζει οικονομικών κινήτρων και ενίσχυσης μέσω προσλήψεων. Μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού ενός αναπτυξιακού πλάνου για το Σύστημα Υγείας «ειδικά εκεί που πονάει διαχρονικά, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στη διαχείριση του επείγοντος, το ΤΕΠ, γενικά στην προνοσοκομειακή διαχείριση και το ΕΚΑΒ είναι ένα πεδίο που θέλει αναδιοργάνωση και αναβάθμιση…».

Related posts

Ξεκινά το Μαγευτικό “Σαν Παραμύθι” στο Σουφλί

editor

Επίδομα θέρμανσης: Κλείνει η προθεσμία για προμήθεια πετρελαίου

admin

Παράταση στην προθεσμία για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

admin
19/04/2024 22:29