28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 περιφέρειες της χώρας

Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπουν για τα επόμενα 24ωρα οι προγνώσεις του καιρού.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου προβλέπεται άνοδο στον υδράργυρο, καθώς και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται το θερμόμετρο να φτάσει ακόμη τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης, μελτέμι με εντάσεις έως 7 μποφόρ θα πνέει στο Αιγαίο το επόμενο 24ωρο, γεγονός που δημιουργεί αρκετά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Αττική και στο Αιγαίο.

Δυνατοί άνεμοι έπνεαν -και συνεχίζουν- την Παρασκευή (15/7). Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πολύ ενισχυμένο μελτέμι «χτύπησε» το Αιγαίο, με τις ριπές του ανέμου στην Παξιμάδα Καρύστου να φτάνουν τα 124 km/h.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 16:15 το απόγευμα.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 16/7/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το Σάββατο (16/7), γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στα νησιά τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση .
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια μέχρι το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Αρκετά δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο 16/7/22

Από την πλευρά του, το Μeteo προβλέπει πως το Σάββατο 16 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Από το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων τοπικού χαρακτήρα. Αρκετά δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Αττική, στις Κυκλάδες, στα του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 37, στην Ήπειρο από 18 έως 35 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 34-35 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Αρκετά δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.

Αρναούτογλου: Χτυπά… κόκκινο ο υδράργυρος με 40άρια το επόμενο δεκαήμερο

Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσίασε την εξέλιξη των θερμοκρασιών για το επόμενο δεκαήμερο στην Ελλάδα, όπου σε ορισμένες περιοχές αναμένεται το θερμόμετρο να δείξει ακόμη και 40 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μετεόγραμμα που δημοσίευσε, πως από την Παρασκευή (22/7) έως και την Τρίτη (26/7) ο υδράργυρος θα φτάσει στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, σε κλειστές πεδινές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα, στα δυτικά πεδινά, αλλά και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, θα πρέπει να υπολογίσουμε 1 με 2 βαθμούς παραπάνω. Οπότε, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (23-24/7) αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους 40άρια.

Αντίθετα στα ορεινά, στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη αλλά και στις παράκτιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη 21/7/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Κυριακή 17 Ιουλίου στη Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά αίθριος καιρός, από τις μεσημβρινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία μικρής διάρκειας καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Ιόνιο πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 με 7 από το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά τμήματά του τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα ανατολικά.

Την Τρίτη 19 Ιουλίου επίσης γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια όπου στα ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου και την Πέμπτη 21 Ιουλίου η ΕΜΥ αναμένει γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση την Πέμπτη. Η θερμοκρασία την Τετάρτη δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ την Πέμπτη θα σημειώσει άνοδο.

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε πέντε περιφέρειες το Σάββατο 16/7/22

Πολύ υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί φωτιά το Σάββατο (16/7) αντιμετωπίζουν πέντε περιφέρεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Σάββατο 16 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.civilprotection.gr.

Related posts

Καβάλα: Σύλληψη διακινητών παράνομων μεταναστών

editor

Δ. Μιχαηλίδου: Εξετάζουμε την εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού κα σε περιοχές της ΑΜΘ

editor

Αφιέρωμα του CNN Greece στο Σουφλιώτικο μετάξι

editor
28/03/2024 17:15