1 Ιουνίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Κοινή Αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ: Ελληνικά μαχητικά πέταξαν στο FIR του Τελ Αβίβ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας Ισραήλ, στον εναέριο χώρο του Τελ Αβίβ.

H αεροπορική άσκηση Ελλάδας Ισραήλ με την επωνυμία «Frizis Damas 2022» διεξήχθη χθες εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ εναέριος ανεφοδιασμός πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διεξήχθησαν αποστολές αέρος-αέρος και προσβολές επίγειων στόχων εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ πραγματοποιήθηκε και εναέριος ανεφοδιασμός εντός του FIR Λευκωσίας.

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με δύο (2) αεροσκάφη F-16, δυο (2) αεροσκάφη F-15I και δύο (2) αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση πήρε την ονομασία «FRIZIS DAMAS», μετά από επιλογή και συναίνεση και των δύο χώρων, από τους:

  • Μαρδοχαίο Φριζή: Ελληνοεβραίο (Ρωμανιώτη) αξιωματικό του Στρατού Ξηράς , ο οποίος πολέμησε σε όλα τα μέτωπα από τον Α’ ΠΠ έως και τον Β’ΠΠ, όπου φονεύθηκε στην Πίνδο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 και
  •  Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, με τις ενέργειές του κατά την Κατοχή (1941-1944) διέσωσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων Εβραίων από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Για το λόγο αυτό, μετά τον Β’ ΠΠ αναγορεύθηκε από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ ως Δίκαιος των Εθνών.

Related posts

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Καμία αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

editor

Άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης για την εκλογική συμπεριφορά των μουσουλμάνων της Θράκης

admin

Στο Δήμο Καισαριανής ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης – Περίπου 9 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για έργα και κοινωνικές δομές στην Καισαριανή

editor
01/06/2023 22:06