24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Γιατί συμπαθούμε αυταρχικά καθεστώτα;

Μετά την πανδημία, ο πόλεμος, έχει ενσπείρει ξανά ανησυχία στους ευρωπαίους και φυσικά στους Έλληνες που εμφανίζονται στο ευρωβαρόμετρο του 2022, ως οι πλέον προβληματισμένοι για την οικονομική τους κατάσταση.

Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δεν μπορούμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό, να πάρουμε μια ανάσα και μας έρχεται η μια κρίση πάνω στην  άλλη.

Παρόλα αυτά το ευρωβαρόμετρο, δείχνει και κάποια αξιοπρόσεκτα στοιχεία με αφορμή τον πόλεμο  στην Ουκρανία..

Οι ευρωπαίοι ανακαλύπτουν ξανά στις βασικές αξίες τους. Δείχνουν πιο συσπειρωμένοι γύρω από την Ε.Ε. και παρουσιάζουν μια εικόνα ενότητας απέναντι στην ρωσική εισβολή παραμερίζοντας τις οικονομικές συνέπειες στη καθημερινότητα τους. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ένα σημαντικό πλειοψηφικό ποσοστό  (59%) δηλώνει ότι η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, είναι πιο σημαντική από τη διατήρηση των τιμών και του κόστους ζωής (39%).

Επίσης το 81% των Ευρωπαίων και το 71% των Ελλήνων συμφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες  και το  80% των Ευρωπαίων και το 70% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πρόκειται  για μια ευρωπαϊκή αφύπνιση, αφού  έξι στους δέκα καλομαθημένους ευρωπαίους, εκτιμούν πως η διατήρηση της Δημοκρατίας και η ελευθερία τους,  είναι ένας αγώνας που θα έχει κόστος στη ζωή τους  και είναι πιο  σημαντικός από την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα τους.
Προφανώς είναι η δική τους συμμετοχή σ’ ένα άδικο πόλεμο, σε μια εισβολή μιας αυταρχικής χώρας που θέλει να κατακτήσει το γείτονα της, στο όνομα παλαιών αυτοκρατορικών ονείρων.

Από αυτή την πλευρά  μπορεί να εκτιμηθεί  και το υψηλότατο ποσοστό των Ελλήνων που τάσσεται υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Γιατί η  αγάπη,  για τις τριτοκοσμικές χώρες και χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις δεν κρύβεται από  μια ισχυρή μειοψηφία. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρότι η θετική γνώμη των Ευρωπαίων για τη Ρωσία έχει μειωθεί στο 10%  στην Ελλάδα φτάνει ακόμα στο 25%. Για την Κίνα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κατέβηκε στο 22% για την Ελλάδα όμως ανέρχεται στο 36% . Υπέρ της Ινδίας τάσσεται το 46% των Ελλήνων έναντι  38 του μ.ο. των ευρωπαίων πολιτών.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Τουρκία για την οποία δεν κρύβουμε ως σύνολο, τα αρνητικά μας συναισθήματα με  94% αρνητικές γνώμες και 4% θετικές.

Και ίσως αυτή η ανησυχία από τις συνεχείς απειλές  κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας να είναι η αιτία που συναινούμε ως λαός με υψηλά ποσοστά  στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κατά τ άλλα, αν από τον κατάλογο του ευρωβαρόμετρου, απουσίαζε η Τουρκία, θα είμαστε η μόνη χώρα στην οποία, μια ισχυρή μειοψηφία της , δείχνει τόση συμπάθεια σε αυταρχικά καθεστώτα.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Είναι εξωφρενικό η Τουρκία που εργαλειοποιεί τους μετανάστες να κατηγορεί την Ελλάδα

editor

Ο υποψήφιος που «κόπηκε» από τη ΝΔ και πάει στο Βελόπουλο

admin

Διατλαντικές σχέσεις και δυτικά Βαλκάνια: Στις Βρυξέλλες σήμερα οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

editor
24/04/2024 5:57