22 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Συγκεντρώνει μετανάστες στα παράλια ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Δημήτρη Φρέσκου

Σε επιφυλακή σε Χίο και Σάμο για τον υβριδικό πόλεμο που έχουν στα σκαριά οι Τούρκοι – Θα προσπαθήσουν να πλήξουν το καλοκαίρι μας

Μπαράζ σκληρών δηλώσεων, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, παράνομες NAVTEX και αύξηση μεταναστευτικών ροών είναι το πεδίο διάχυσης της πολλαπλής έντασης, που επιχειρεί η Άγκυρα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει όσο δυνατόν περισσότερα, το καθεστώς Ερντογάν ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, με στόχο τη δημιουργία ακραίων συνθηκών σε ένα θερμό, από κάθε άποψη, καλοκαίρι.

Στην Αθήνα εξετάζονται με προσοχή τα ανησυχητικά δεδομένα που καταφθάνουν τα τελευταία 24ωρα από τα Τουρκικά παράλια, καθώς διαφαίνεται πως βαίνει προς υλοποίηση ένα ακόμα τουρκικό σχέδιο αποσταθεροποίησης, με όχημα τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, πούλμαν μεταφέρουν συνεχώς και οργανωμένα πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια, απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο, την ώρα που τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών φουσκώνουν τις γνωστές μαύρες λέμβους και εκπαιδεύουν και «βαπτίζουν» καπετάνιους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής, δια θαλάσσης, του ίδιου ακριβώς σχεδίου που δοκιμάστηκε στα γεγονότα του Έβρου, εκεί που ωστόσο, η Τουρκία απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει, όπως ήθελε, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, χάρη στη σθεναρή αντίσταση των δυνάμεων φύλαξης των συνόρων.

Οι «εξαθλιωμένοι» είναι το απόλυτο μέσο αποσταθεροποίησης στο πλάνο της Τουρκίας, να πιέσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα και την Ευρώπη. Με δεδομένο πως τα χέρια του FRONTEX είναι προς το παρόν δεμένα, καθώς ο οργανισμός ελέγχεται πειθαρχικά για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και επαναπροωθήσεων (Push Backs), η Άγκυρα διακρίνει μια μοναδική ευκαιρία εφαρμογής της «υβριδικής τακτικής» της στον ακήρυχτο πόλεμο με την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν εντολή να βρίσκονται σε αυξημένο βαθμό επιφυλακής και ετοιμότητας, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να αντιδράσουν άμεσα.

Το επικίνδυνο σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η απόπειρα μετατροπής των νησιών, που έχουν προσφάτως βαπτιστεί από τους Τούρκους  «αμφισβητουμένη ζώνη», σε χώρους απόβασης λαθροδιακινούμενων ισλαμιστών μεταναστών με τους συνοδούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Ο τουρκικός γεωπολιτικός μαξιμαλισμός, πιθανώς, να αναζητήσει αφορμές για να «φουρτουνιάσει» τα ήδη «ταραγμένα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιδιώκοντας ένα θερμό επεισόδιο.

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα έχουν βγάλει από τα συρτάρια όλα τα σενάρια αντιμετώπισης ενδεχόμενης κρίσης. Δεν θέλουν να «δώσουν την ευκαιρία επεισοδίου» στους  αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, που θεωρούν βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να κάνουν πράξη τις προκλητικές απειλές τους. «Κανείς δεν θα ήθελε να δει Τούρκους να επιχειρούν έρευνα και διάσωση μεταναστών σε ελληνική νησίδα», λένε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, μια δυναμική απάντηση των ενόπλων δυνάμεων θα ήταν αναπόφευκτη με μη ελεγχόμενες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές πως η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να χτυπήσει και το «Ελληνικό Καλοκαίρι», επιδιώκοντας ταυτόχρονα πλήγμα στην ελληνική οικονομία, που περιμένει πολλά από τα έσοδα του τουρισμού.

Related posts

Τι αποκαλύπτουν 8 δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Στα ύψη ο δικομματισμός

admin

Αλλάζουν οι συσχετισμοί στους υποψηφίους για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

editor

Το Κίεβο παραδέχεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν εδαφικά κέρδη στη Λισιτσάνσκ

editor
22/02/2024 12:10