20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Υγεία

Γ. Οικονόμου: Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά»

«Ξεκινά σήμερα το εμβληματικό πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1,3 εκατ. γυναίκες και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισημαίνει.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του εμβληματικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό πως μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι:

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες 50 έως 69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι οποίες υπολογίζονται σε 1.300.000 στη χώρα μας. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες ή όσες έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψή τους οποιονδήποτε ιατρό ή σε μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό. Με το παραπεμπτικό (είτε άυλο είτε τυπωμένο) θα μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν ραντεβού για την εξέταση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις δικαιούχους. Σε περίπτωση ευρήματος θα εκδίδεται παραπεμπτικό για κλινική εξέταση από γιατρό και για υπερηχογράφημα.

O πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του εστίασε στην αξία της πρώιμης διάγνωσης αλλά και της πρόληψης με την υιοθέτηση πιο υγιεινών συμπεριφορών και συγκεκριμένα την αποφυγή του καπνίσματος, την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική άσκηση, τη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους και την υγιεινή διατροφή.

«Εχουμε μπροστά μας πλούσια ατζέντα σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία», τόνισε. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας που διακατέχει πολλές γυναίκες και τη μετάθεση των «δυσάρεστων» για το μέλλον. «Μόνο που αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές», είπε και μετέφερε τα λόγια της μητέρας του, που είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού και η οποία σε συνέντευξή της είχε πει: «Γιατί να τον κρύψω; Mήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι ότι εάν φοβάσαι, πεθαίνεις».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της αειμνήστου πολιτικού να πεισθούν οι γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να υποβληθούν σε μαστογραφία.

Related posts

Εγκατάσταση νέων φορολογικών αποθηκών αεροπορικού καυσίμου στο Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος»

editor

Αίσιο τέλος της επιχείρησης στο Δέλτα Έβρου – ΕΜΑΚ και Αστυνομία περισυνέλεξαν τους 6

editor

Επίσκεψη των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης στη Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου

editor
20/04/2024 6:00