29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή γης

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή γης εξέφρασε από τη Βουλή ο Νότης Μηταράκης.

«Η προστασία των συνόρων παίζει καταλυτικό ρόλο για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχει προπαγάνδα από τη γείτονα χώρα για τη προστασία των συνόρων. Εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν απειλεί, ούτε όμως εκβιάζεται και απειλείται, δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή γης».

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έστειλε το δικό του μήνυμα από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της κύρωσης του κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή και διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας έχουν μειωθεί δραματικά και τα ΚΥΤ της ντροπής έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες και ασφαλείς δομές τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν.

«Είναι μύθος τα περί δήθεν πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και οι υπερδομές. Δείτε τα στοιχεία, στις εκλογές του 2019 είχαμε 17.000 αιτούντες άσυλο. Σήμερα, με τις δομές αυτές, έχουμε 1.746. Δεν είναι γιγάντιες, είναι αξιοπρεπείς, γιγάντιες ήταν αυτές που κλείσαμε όπως στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου. Η αποσυμφόρηση έχει γίνει στα νησιά και έρχεται και στις μεγάλες πόλεις. Στις 31/12/2022 δεν θα υπάρχει καμία δομή στο δήμο Αθηναίων», είπε ο κ. Μηταράκης και αναγνώρισε πως το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο και διεθνές ζήτημα που απαιτεί συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ζήτησε από την Τουρκία, να επιστρέψει στον ευρωπαϊκό δρόμο της λογικής και να εφαρμόσει τη κοινή δήλωση του 2016, εγκαταλείποντας τον αναθεωρητισμό.

Related posts

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν τον Έβρο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Μέχρι τις 3 Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα για το Market Pass

editor

Κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα: Κοινή δέσμευση να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα

editor
29/03/2024 0:58