19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Σειρήνες στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, που σε συνεργασία με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών επεξεργάζονται σχέδια αντίδρασης σε κάθε πιθανή και… απίθανη κίνηση των Τούρκων.

Το «ήρεμο καλοκαίρι» που προδιέγραφε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έμεινε στα χαρτιά, ύστερα από την επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό και την απόφαση της Τουρκίας να κόψει κάθε γραμμή επικοινωνίας με την Αθήνα.

Μετά τις ΗΠΑ

Μετά την επιτυχία του ταξιδιού του κου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας -με τη «γαλάζια πατρίδα» και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου- σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, ο εκνευρισμός της Άγκυρας χτύπησε κόκκινο. Στελέχη της κυβέρνησης, πριν ακόμα αναχωρήσει η Ελληνική αποστολή από την Αμερικανική πρωτεύουσα, διέβλεπαν μια αύξηση της έντασης από την Τουρκία. Η εκτίμησή τους αφορούσε μια πρόσκαιρη αύξηση των παραβιάσεων από Τουρκικά μαχητικά και όχι στην οριστική ρήξη των διαύλων επικοινωνίας και της φραστικής επίθεσης, που τελικά ήρθε από την άλλη πλευρά.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του κου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση «παρακολουθεί με ψυχραιμία τα όσα συμβαίνουν και είναι έτοιμη να απαντήσει, αν και εφόσον χρειαστεί είτε διπλωματικά είτε στο πεδίο». Ο πρωθυπουργός φρόντισε από την πρώτη στιγμή να κάνει ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Τουρκική ηγεσία, τονίζοντας, την Τετάρτη από το Νταβός, πως «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή δεν θα «διεθνοποιήσω» ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

 Αυξημένη επιφυλακή 

Στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση εντάσσεται ο πολλαπλασιασμός των Τουρκικών υπερπτήσεων, που πάντα εμπεριέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος και επικίνδυνης εμπλοκής, αλλά και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη, οι Τούρκοι δουλέμποροι έχουν πιάσει δουλειά, μεταφέρουν μετανάστες κοντά στα Ελληνικά σύνορα και πολλαπλασιάζουν τις απόπειρες να τους περάσουν είτε από τον Έβρο είτε στα ελληνικά νησιά (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα ΧΧ). Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, με το λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις να αυξάνουν τις περιπολίες.

Ταυτόχρονα, έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα διπλωματικά κανάλια για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Αθήνα έχει κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου προς τους συμμάχους για τον φθοροποιό ρόλο της Τουρκίας, ακόμα και για το ίδιο το ΝΑΤΟ όσο συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη. Οι κινήσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν πολύ γρήγορα τα όσα μετέφερε στον πρόεδρο Μπάιντεν και τα μέλη του Κογκρέσου ο κος Μητσοτάκης, τόσο δημόσια όσο, κυρίως, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν.

Η Κυπριακή ΑΟΖ

Η προσοχή της Αθήνας δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο για μια πιθανή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κανείς δεν αποκλείει, αυτή τη στιγμή, να βγάλει ξανά η Άγκυρα πλοία για έρευνες σε μία από τις δύο περιοχές, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο. «Αν και κάτι τέτοιο, θα γυρίσει πολύ γρήγορα μπούμπερανγκ υπό τις παρούσες συνθήκες», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, «κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Άδωνις για τις φωτογραφίες Τσίπρα πάνω σε σκάφος: Πότε πήγε και ποιανού είναι;

admin

Παρέμβαση Δερμεντζόπουλου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

admin

Πένθος για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου – Πέθανε ο πατέρας του

editor
19/04/2024 21:07